Sándor, Ede

Októberi vendégművészek az Operaházban

2003.10.07. 00:00

Programkereső

Verdi Don Carlos című operájában II. Fülöpként lép színpadra október 12-én és 15-én Jevgenyij Nyesztyerenko. Ezen a két előadáson Posa márkit Paolo Gavanelli, Don Carlost pedig Ki-Chun Park alakítja a Magyar Állami Operaházban.
ce8f9b6e-00f5-49ed-96b3-209e3d49d280

Jevgenyij Nyesztyerenko 1938-ban született Moszkvában. Építészmérnöknek tanult, de az egyetem elvégzése után beiratkozott a leningrádi Konzervatóriumba. Tanulmányai végeztével a Kis Színházhoz, majd a Kirov Operához szerződött. 1967-ben megnyerte a szófiai énekversenyt, 1971-től a Moszkvai Nagy Színház, a Bolsoj vezető énekese. Nagy sikerrel énekelte a világirodalom vezető basszus szerepeit, Verdi (Fülöp király, Fiesco, Sparafucile, Attila), Rossini (Basilio), Gounod és Boito (Mefisto), valamint az orosz klasszikusok, Muszorgszkij (Hovanszkij Ivan, Borisz Godunov) és Glinka (Koncsak) műveinek főbb szerepeit.

Paolo Gavanelli, a világhírű olasz baritonista tizenhat esztendővel ezelőtt Leporellóként mutatkozott be a közönségnek a bergamói Teatro Donizetti színpadán, s pillanatok alatt sztárrá vált. Azóta rendszeresen szerepel a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a veronai Arénában és a New York-i Metropolitanben. Gavanelli az első baritonista az opera történetében, aki harminc éves kora előtt énekelte el Verdi Falstaffjának címszerepét a Római Opera színpadán.

Ki-Chun Park, a koreai születésű tenorista énekes tanulmányait Szöulban kezdte, majd nemzetközi kurzusokon tökéletesítette énektudását olyan neves tanároknál, mint Maria Oran, James King vagy Gianni Raimondi. A Koreai Nemzeti Opera színpadán Manrico szerepében mutatkozott be Verdi A trubadúr című operájában, majd Európában a Brémai Operaházban 1992-ben Puccini Bohéméletében és Verdi Simon Boccanegrájában. 1994 óta állandó szerződés köti a Mannheimi Nemzeti Színház operatársulatához, ahol többek között a Rigoletto, a Tosca, a Parasztbecsület, a Carmen és a Lammermoori Lucia tenor főszerepeiben lép közönség elé.