Gábor, Karina, Ders

Csípcsípcsóka angol módszerrel

2003.10.08. 00:00

Programkereső

Tizenöt gyönyörű kisgyerek – majdnem egyévestől mindjárt háromévesig – lakja be percek alatt a miskolci Rónai művelődési ház balett-termét. Tipegnek, topognak, csúsznak, másznak, kinek mi a kényelmesebb. Igazság szerint a mamájuk ölében kellene ülniük, hogy Anikó, a csupa mosoly magánének szakos főiskolai hallgató Macska Jancsi, a kesztyűbábu segítségével külön-külön megismerkedjék velük.

A piciket azonban Macska Jancsinál jobban érdeklik a többiek, a potenciális játszótársak. Villámgyorsan kicsusszannak anyjuk karjai közül, és huss. Kitti például – később megtudjuk, éppen e napon egyesztendős – a zenefélóra egyetlen percében sem azt teszi, amit várnak tőle, viszont csodásan érzi magát. Édesapja videón meg is örökíti örökmozgó kislánya első találkozását a Kodály-módszerrel.

Vagy nem is a Kodály-módszer ez, amit látunk, hallunk?

A Borsod-Abaúj-Zemplén nyolc városában Mazsolamuzsika címen, hat hónapos-hároméves kicsik számára meghirdetett, tízszer félórás ritmus-ének-zene programról a szervező, Buda Csaba azt mondja, a módszert egy védőnő – Gál Gabriella – tanulta Angliában, majd négy éve meghonosította Budapesten, ahol nagy sikert aratott vele. Az a módszer lényege, hogy ebben, a mindenre, így a zenére is legfogékonyabb korban ismerkedjenek meg a kicsik a ritmussal, a dallammal, így aztán majd egész életükben szeretni fogják a zenét. Mert ha már csak az óvodában tanulják a komámasszony szekerét, a csípcsípcsókát és a többi (ősi magyar) mondókát, az már túl késő.

Lehetséges, hogy tényleg nem Kodály mester módszeréről van szó, mert ő „túlkorosakkal” (kisiskolásokkal) és népdalokkal kezdett? Ha így van is: a Mazsolamuzsika módszere annyira angol, amennyire globális. Minden jó magyar bölcsődében mondókákat morzsolnak, gyermekdalokat énekelgetnek, tapsoltatnak, csípcsípcsókáznak ugyanis napestig a gondozónők. Viszont alig vannak már bölcsődék. Beérett a felvilágosító munka, babának-mamának az a jó, ha otthon együtt töltik a fogékony első három esztendőt – de az is lehet, hogy munkalehetőség híján választották ezt a megoldást.

Az itt lévő, még bölcsődében nevelkedett mostani anyák viszont azonnal emlékeznek az összes mondókára, dalocskára, amint meghallják azokat.

A kíváncsiság hozta ide őket, megtudni, milyen is az az angol módszer – fogalmaznak szinte egyformán a szülők. Szeretnék, ha fogékony lenne a zenére Dani (Tímea, Balázs, Fruzsina). Azon túl, hogy aranyosan foglalkoznak a kicsikkel, az a legjobb az egészben, hogy gyerekek között, közösségben vannak. Nem sokat kérnek a kurzusért sem, enynyiért bőven megéri mindenkinek – vélekednek.

Nincs is itt semmi huncutság. Helyes kis bölcsődepótló foglalkozások ezek. De hogy valójában mit tanult Angliában, mit adaptált magyarra Gabriella védő néni, azt még elemezni kellene.