Beáta, Izolda, Lea

Félkész a kulturális tömb

2003.10.08. 00:00

Programkereső

Tegnap óta eggyel kevesebb a kérdőjel a Nemzeti Színház melletti millenniumi városközpont kulturális tömbjének működtetésével kapcsolatban. Hiller István kulturális miniszter a bokrétaünnepségen bejelentette: az épületegyüttes üzemeltetéséért és a hangversenyterem programjainak megszervezéséért Kiss Imre, a Vígszínház eddigi ügyvezető igazgatója lesz felelős.

A Duna-parti kulturális tömbbe jövőre három intézmény költözhet. A Ludwig Múzeum 2004 májusában, a Hagyományok Háza jövő év augusztus 20-án, a koncertterem jövő ősszel nyílik. Hiller István a tegnapi bokrétaünnepségen elmondta, döntést hozott a kulturális tömb működési modelljéről. A három intézményt befogadó épületegyüttest a minisztérium által alapított Kultúr-Part Kft. üzemelteti. A társaság vezérigazgatójának Kiss Imrét, a Vígszínház ügyvezetőjét nevezte ki tegnapi hatállyal Hiller István. A miniszter közölte, korábban szó volt arról, hogy az intézmények fölé egy szuperintendánst szerződtetnének, de ezt az elképzelést elvetette.

Kiss Imrét, aki az elmúlt években vezetői posztot töltött be többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál és az Operaháznál, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező menedzsernek tekinti, ezért esett rá a választása. Hiller István kérdésünkre közölte, hogy Kiss Imre felel majd az 1800 férőhelyes koncertterem programjaiért.
Arra a felvetésre, hogy nem késő-e most összeállítani a koncertprogramot, amikor már a nagyobb sztárok naptára több évre betelt, a miniszter kifejtette: ha ezt vennénk figyelembe, akkor soha nem épülhetne új hangversenyterem, hiszen a sztárok mindig elfoglaltak. A kulturális tömb ügyeiben egyébként négyfős mûvészeti tanács segíti a miniszter munkáját. A testület tagjai: Almási Miklós esztéta, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója; Török András kulturális menedzser és Kovalik Balázs rendező. A beruházás költsége nettó 31,2 milliárd forint.

Csengery Adrienne énekművész, a Magyar Zenei Tanács elnöke a döntést kommentálva elmondta: régóta ismeri és jó szakembernek tartja Kiss Imrét, aki "az Operaház ügyvezető igazgatójaként a háttérben, szinte észrevétlenül dolgozott, s mégis mindig minden rendben volt az általa felügyelt területen. Ha így lesz a koncertterem esetében is, akkor nincs okunk aggodalomra”. Kiss Imre egyébként már fel is vette a kapcsolatot a zenei tanáccsal és néhány ismert hangversenyrendezővel (Jakobi László, Strém Kálmán), akikkel a jövőben is rendszeresen konzultálni szeretne. Csengery Adrienne ugyanakkor sérelmezi, hogy Hiller István miniszter nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, hanem egyszemélyi döntést hozott a koncertterem üzemeltetéséről, ami "persze az ő joga és felelőssége”.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója szerint "minden a tervek szerint, rendben halad”, Kiss Imre kinevezése "becsületes, korrekt eljárás”, így nincs semmi kifogása, észrevétele. "A hangversenyterem lesz a Nemzeti Filharmonikusok otthona, mi leszünk a rezidens zenekara, mi nyitjuk meg a koncerttermet, a többi nem foglalkoztat” - mondta a zongoraművész-karmester.

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója is üdvözli a miniszter döntését. "A Kiss Imre által vezetett tavaszi fesztivál a nyolcvanas évek elején a Fesztiválzenekar fontos támasza volt - mondja -, s ami a legfontosabb: végre van valaki, akivel naptárral a kézben le lehet ülni tárgyalni.” Fischer Iván jónak tartaná, ha a Ludwig Múzeum, illetve a Hagyományok Háza programjaiért, helyiségeinek hasznosításáért is a Kiss Imre által vezetett szervezet lenne felelős.