Emőke

Kiadják a szlovákiai Bartók népdalgyűjteményt

2003.10.08. 00:00

Programkereső

Hiller István magyar és Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter megállapodása alapján a jövő év tavaszára a két tárca közös finanszírozásában kiadják Bartók Béla szlovákiai népdalgyűjtését - jelentette be a nemzeti kulturális örökség minisztere kedden.
63b2e4dd-1db6-4ac7-93ef-32cd2c132466

Hiller István a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett Főúri terítékek az Andrássyak asztalán című kiállítás megnyitója után tárgyalt erről - és több, már korábban egyeztetett projektről - szlovák kollégájával.

"Megállapodtunk arról, hogy az eddig kiadatlan egykori Bartók-népdalgyűjteményt, amelyet Bartók Béla még ifjú korában gyűjtött össze, közös finanszírozású kötetben kiadjuk" - mondta a miniszter. Hiller István utalt arra, hogy a sok száz oldalnyi dokumentumot jelenleg a Szlovák Nemzeti Könyvtár őrzi. A kulturális miniszter hozzátette: Rudolf Chmel ígéretet tett arra, hogy az eredeti anyagok másolatát eljuttatja a magyar kulturális tárcához. Hiller István a gyűjteményt a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének adja át kutatásra.

A miniszter szlovák kollégájával megállapodott arról is, hogy a jövő évi Balassi Bálint emlékév tiszteletére közös finanszírozásban felújítják a költő szlovákiai nyughelyét és az annak közelében lévő templomot. A rekonstrukciót kétharmad arányban a szlovák, egyharmad részben pedig a magyar kulturális tárca finanszírozza. A felújítás hozzávetőlegesen 10 millió forintos tételt jelent a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának - mondta Hiller István.

A két miniszter a megbeszélésen döntött arról is, hogy mindketten ösztönzik a szlovák-magyar, magyar-szlovák nagyszótár elkészítését. Hiller István reményei szerint a nagyszótár 2005. május 1-jére, az uniós csatlakozás első évfordulójára elkészülhet. A szótár összeállítását, kiadását a két minisztérium 50-50 százalékban finanszírozza, ez a projekt is mintegy 10 millió forintos kiadást jelent az NKÖM-nek - mondta a kulturális miniszter.