József, Bánk

A Millenniumi városközpont bokrétaünnepsége

2003.10.09. 00:00

Programkereső

A Millenniumi városközpontban épülő kulturális intézmények közül elsőként 2004 májusában a Ludwig múzeumot adják át, azt követi a Hagyományok Háza, majd a nemzeti hangversenyterem megnyitása - mondta Hiller István a kulturális tömb bokréta ünnepségén kedden Budapesten.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A kulturális miniszter reményei szerint a megfelelő ütemezést tartva, az ország uniós csatlakozásának évében, határidőre adhatják át az immár szerkezetkész épületegyüttest. Hiller István elmondta: a Hagyományok Háza a jövő év augusztusára, a hangversenyterem októberre készül el, s akkor adják át a három intézményt magába foglaló "művészetek palotáját" a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél.

A miniszter reményei szerint a megfelelő ütemezést tartva az uniós csatlakozás évében, határidőre adhatják át az immár szerkezetkész épületegyüttest, amelynek legmagasabb pontját szalagokkal díszített fa jelezte az építők bokréta ünnepén. A kulturális tárca vezetője elmondta, hogy az intézményeket a Kultúr-Part Kft. működteti és tartja fenn, vezetésére Kiss Imre, a Vígszínház ügyvezető igazgatója kapott megbízást. Vezérigazgatói hatás- és feladatköre a hangversenyterem esetében a működtetésen túl a programszervezésre is kiterjed.

Hiller István utalt arra, hogy kinevezésekor az épületegyüttes működtetése még "kérdéses" volt, az akkori elképzelések szerint "szuperintendatúrát" hoztak volna létre a fenntartására. "Én úgy gondoltam, hogy a Millenniumi városközpont működtetésére ez a modell nem jó. Úgy gondoltam, hogy a szuperintendatúra - függetlenül az esetlegesen felkért szuperintendáns személyétől nem ad megfelelő módot, és nem teremt kellő alkalmat a különböző művészeti ágak együttműködésére" - mondta a tárca vezetője döntését indokolva.

Hiller István közlése szerint az intézmények jelenlegi vezetői - Néray Katalin, a Ludwig múzeum főigazgatója, Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója és Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar igazgatója - megmaradnak pozíciójukban. A Millenniumi városközpont kulturális intézményeinek működtetését művészeti tanács segíti majd - jelentette be a miniszter. A tárca vezetője a testületbe meghívta a három intézmény vezetőjét, továbbá Almási Miklós esztétát, egyetemi tanárt, Török András fotóművészt, Bálint Andrást, a Radnóti Színház igazgatóját és Kovalik Balázs rendezőt. A művészeti tanács a kulturális miniszter mellett tevékenykedik, ugyanakkor az egyes intézmények belső életébe se a miniszter, se más nem szólhat bele - jegyezte meg Hiller István.