Gábor, Karina, Ders

Népzene minden formában

2003.10.10. 00:00

Programkereső

Ajánló: Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója Ma este héttől a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes Jöjjenek a lagziba! című műsorának budapesti bemutatója lesz nálunk, a Hagyományok Házában (I., Corvin tér 8.). A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes a szlovákiai magyar néptánckultúra reprezentatív együttese.

Tagjai olyan amatőrök, akiknek szívügyük a népművészet ápolása, tudásukat töretlen hittel és lelkesedéssel fejlesztik, adják tovább. Az együttes azzal a céllal alakult, hogy segítse felkutatni és megőrizni a magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit, különös tekintettel a néptáncra, a népdalra és a hangszeres népzenére. „Csak tiszta forrásból” – vallották és vallják, s ennek mind a mai napig eleget is tesznek.

Holnap délután öt órától éjjel kettőig „Kalamajka Táncház” lesz az Aranytíz Ifjúsági Centrumban (V., Arany János u. 10.). Aki szombatra igazi közösségi élményt nyújtó, meghitt programot keres, annak ajánlom a már régóta sikeresen működő, folyamatosan sok látogatót vonzó Kalamajka táncházat. A foglalkozásokon és az esti táncházban megtapasztalhatják a néptáncban rejlő hatalmas erőt. Először a legkisebbeket várják tánctanítással és történeti játszóházzal, majd az idősebbek tanulhatnak bonchidai magyar táncokat és népdalokat, este pedig össznépi vigadalmat rendeznek hetente más-más együttessel.

És végül egy vasárnapi program: este nyolckor kezdődik a Parasztopera, Pintér Béla társulatának előadása a Szkéné Színházban (XI., Műegyetem rkp. 3.). Az operaformában feldolgozott balladisztikus történet zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokaknak ismerős lesz, van benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Pintér Béla sikerrel emeli a népművészetet a magasművészet szintjére.