József, Bánk

XIII. Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztivál

2003.10.10. 00:00

Programkereső

A Veszprém megyei Közművelődési Intézet és a Magyar Művelődési Intézet rendezésében október 17-19. között kerül sor a XIII. Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztiválra a Veszprém Megyei Önkormányzat Szent István termében.
76c250c9-8c57-41b2-945f-ed27394eb041

1965 és 1988 között tizenkét alkalommal került megrendezésre Veszprémben az Országos Kamarazenekari Fesztivál. A találkozókon azok a kamarazenekarok jutottak szereplési, megmérettetési lehetőséghez, amelyek nem tartoznak a „profi” – rendszeresen turnézó, bevételből élő – együttesekhez. A rendezők újra fel szeretnék éleszteni az egykor közkedvelt és fontosnak tartott fesztivál hagyományát. Az eseményen olyan együttesek részvételét várják, melyekben együtt zenélnek „amatőr” és „profi” muzsikusok, tanárok, tanítványok, zenebarátok – tehát nem iskolai vagy ifjúsági növendékzenekarok, nem koncertezésből élő hivatásos együttesek.

A tizenkét megrendezett fesztivál egyik erénye volt, hogy évről évre kortárs magyar zeneszerzők bemutatói hangzottak el a résztvevő együttesek előadásában. Ezeket a műveket a szerzők erre az alkalomra, sőt adott „zenekarokra” írták, ezzel is segítve a kortárs zene és az előadók közötti kapcsolatot. 1974 és 1988 között több mint ötven magyar mű ősbemutatója hangzott el.

A fesztivál alapvetően találkozó jellegű, de a zsűri döntése alapján díjak is kiosztásra kerülnek. A fesztivál zsűrijének tagjai: Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője, Ligeti András karmester, a MATÁV Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, valamint Madarász Iván zeneszerző, a Zeneakadémia professzora.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójára október 17-én, 15 órakor kerül sor, s az első fesztiválhangversenyen a Kőszegi Vonósok, az Óbudai Kamarazenekar és a Soproni „Liszt Ferenc” Szimfonikus Zenekar, este pedig a Mendelssohn Kamarazenekar játszik. A második napon délelőtt a Pécsi Ifjúsági Ház Vonószenekara és az Erzsébetvárosi Kamarazenekar, délután az Évszakok” Kamarazenekar, a Lavotta Kamarazenekar és a Szekszárdi Kamarazenekar, az este folyamán pedig a JMK Kamarazenekar, a Békéscsabai Vonós Kamarazenekar, valamint az ELTE Egyetemi Koncertzenekar mutatkozik be. A fesztivál záró napján délután három órától hallható a gálahangverseny. A fesztivál kísérőprogramjai között könyvbemutató, valamint kiállítás szerepel.