Benedek

A Marcus Miller Band Magyarországon

2003.10.11. 00:00

Programkereső

A Világsztárok a Millenárison sorozat keretében október 22-én, este nyolc órai kezdettel Marcus Miller és zenekara lép fel a Millenáris Teátrum színpadán. Marcus Miller többször járt már fel Magyarországon, koncertjeit mindig nagy érdeklődés és siker kísérte. Legutóbb két éve a Debreceni Jazz Fesztiválon adott koncertet.
5563a608-f56a-42df-a7e9-04d65567783e

Marcus Miller napjaink egyik legnagyobb jazz sztárja világszerte. Nemcsak az egyik legnagyobb élő basszusgitáros, hanem producerként, zeneszerzőként is jelentős: mágikus tisztelet övezi a jazz és a funk rajongóinak körében. "The Sun Don't Lie" című CD-je 1993-ban jelent meg, gyakorlatilag azóta folyamatosan turnézik világszerte.

Marcus Miller fiatal kora ellenére ma már legendás zenésznek számít. Brooklynban született, majd 15 évesen a Harlem River Drive nevű együttesben lett hivatásos zenész, ahol már basszusgitározott. Később Miller a New York-i zenei élet egyre felkapottabb ifjú tehetsége lett, olyan világhírű előadók lemezein szerepelt szerzőként és basszusgitárosként, mint Aretha Franklin, Dave Grusin, Roberta Flack, Grover Washington Jr., a Spyro Gyra, David Sanborn vagy Bob James. Marcus Miller eddigi karrierjének egyik csúcspontja volt, amikor Miles Davis meghívta együttesébe. Közös munkájuk Davis legendás "Tutu" című albuma. A lemez sikere után Miller lett az amerikai zene- és filmipar egyik legnagyobb csillaga, Grammy-díjas zeneszerző és producer.

Október 22-ei koncertje a Teátrumban az ősz talán legnagyobb jazz eseménye lesz. A koncerten Marcus Milleren kívül (basszusgitár, basszusklarinét, szopránszaxofon) fellép Dean Brown (gitár), Poogie Bell (dob), Michael "Patches" Stewart (trombita), Roger Byam (tenorszaxofon) és Leroy "Scooter" Taylor (billentyűs hangszerek).