Irén, Írisz

Megjelent a Kékszakállú-lemez

2003.10.13. 00:00

Programkereső

Jó hír azoknak, akik hiányolták a Budapesti Fesztiválzenkar és Fischer Iván referenciaértékű Kékszakállú előadásainak lemezfelvételét: már kapható az üzletekben a Philips Classics régóta várt CD-je. A 2002 nyarán, a Luzerni Ünnepi Játékokon adott hangverseny után a budapesti Olasz Intézetben a legmodernebb, "szuper-audio" technikával készült felvételen a Bartók-opera szólistái Komlósi Ildikó (Judit) és Polgár László (Kékszakállú).
63b2e4dd-1db6-4ac7-93ef-32cd2c132466

Az egyfelvonásos opera Balázs Béla drámájára készült, akivel Bartók Béla jó barátságban volt, 1906-ban népdalgyűjtő útjára is elkísérte őt. A darab 1911-ben keletkezett, Bartók még abban az évben megzenésítette, s beküldte a Lipótvárosi Kaszinó pályázatára, melyet új magyar opera megírására hirdettek. A zsűri a művet előadhatatlannak minősítette, az operát csak hét évvel később, 1918. május 23-án mutatták be. Ez Bánffy Miklós, az Operaház igazgatója (egyben a bemutató előadás jelmeztervezője) és Kerner István főzeneigazgató érdeme, akik bíztak a darabban, noha tudták, hogy az nem számíthat az átlag közönség azonnali rokonszenvére.

A premiert Zádor Dezső rendezte, Egisto Tango olasz karnagy vezényelte – aki egy évvel korábban A fából faragott királyfit is megszólaltatta –, a herceget Kálmán Oszkár, Juditot Haselbeck Olga énekelte. Kodály Zoltán így írt a bemutató előadásról: „Az új magyar zenéből egy más, mélyebb gyökerű, elhasználatlan magyarság szűzi tiszta levegője árad, olyan, mint a székely fenyveseké, amelyek közé szorultan megmaradt valami egy, valamikor országot átfogó, monumentális erejű élet-áradatból. Ennek csíráin nőtt nagyra, egy egész rendkívüli alkotó erő vulkanikus munkájában a Bartók zenéje is, egy végtelen kifejező erejű, de szilárd szerkezetű léleknyelvvé, amelyhez foghatót ma hiába keresünk akárhol.”