József, Bánk

56. Coupe Mondiale Harmónika Világverseny

2003.10.14. 00:00

Programkereső

Párkány és Esztergom ad otthont idén az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világversenynek, október 20-26. között. Bár a világverseny már az ötvenhatodik, az esztergomi esemény sok újdonságot ígér: erre az alkalomra komponált harmonikaműveket, köztük Hollós Máté darabját, valamint – most első ízben – magyar versenyzőket, ennek köszönhetően pedig magyar zsűritagot is.
3229aca5-681f-4824-b5aa-0bee83fc46b4

A verseny első három napjának koncertjeit Párkányban hallhatják az érdeklődők. Így a nyitóhangversenyt is október 20-án a Művelődési Központ Hangversenytermében, este fél nyolckor. Igor Dibak Harmonikaverseny kamarazenekarra és szóló harmonikára című művét a Pozsonyi Konzervatórium Szimfonikus Zenekara adja elő a cseh Michail Polak közreműködésével. A következő két napon a Coupe Mondiale Junior és Senior első, valamint második fordulóit követően koncertekre is sor kerül (Virtuóz Szórakoztató Zenei Verseny, Billentyűs Harmonika Szólisták Versenye).

A következő napokon már Esztergomban folytatódik a megmérettetés. 23-án este a Városháza dísztermében a berlini Milonga Trieste Jazztangó együttes ad koncertet. Másnap Orosz Zoltán harmonikaművész, valamint a Pódium Duó és a Budapest Harmonika Trió koncertje lesz hallható. A díjkiosztó záró koncertre 25-én Esztergomban kerül sor, de a Coupe Mondiale verseny kategóriagyőzteseit október 26-án Budapesten is meghallgathatják az érdeklődők. A Pesti Vigadóban fellép még a Pozsonyi Állami Konzervatórium Szimfonikus Zenekara, a Budapest Klezmer Band, Michail Polak, Alexander Poulejev és Tabányi Mihály harmonikaművészek, valamint Pege Aladár nagybőgőművész. Ekkor kerül sor Hollós Máté harmonikaművének ősbemutatójára is.