József, Bánk

Amadinda és Petrovics Belgrádban

2003.10.14. 00:00

Programkereső

Idén ünnepli 35. jubileumát a világhírű belgrádi zenei fesztivál, a Bemus. Az október 3-án kezdődött, háromhetes komolyzenei programsorozat nyitókoncertjén a hagyományokhoz hűen a Belgrádi Filharmonikusok muzsikáltak, Uros Lajovic vezényletével.
0a6766f7-b1ec-49ec-8e66-33d0def57291

A hazai komolyzenei kiválóságok mellett a fesztiválon olyan nemzetközi sztárok is fellépnek, mint Emmanuel Pahud, Gidon Kremer és zenekara, a Kremerata Baltika, valamint Zubin Mehta és a Müncheni Filharmonikusok. A zenei különlegességekben bővelkedő idei Bemus egyik rendhagyó csúcspontja az Amadinda Ütőegyüttes október 10-i koncertje volt. A Gyökerek és utak, tradicionális és kortárs zene című esten Reich, Holló és Cage művei mellett elhangzott Petrovics Emil hegedűre és ütőhangszerekre írott műve, a Passamezzo és Saltarello, amelynek szólistája a kiváló hegedűművész, Kovács Dénes volt. A Koraceva Zadusbina híres koncerttermében tartott hangverseny tomboló sikert aratott, s az estről méltató hangon írtak a belgrádi újságok is.

„Az Amadinda egy másik publikum felé lépett, elmozdult a fiatalabb korú hallgatóság és mindenki irányába, aki már nem kíván kizárólag hagyományos repertoárt hallgatni… A Bemus bővelkedik az ilyen hallgatókban, s ezért az Amadinda Ütőegyüttesnek viharos ünneplésben és füttykoncertben volt része, akár egy pop- vagy rockkoncerten” – írja a Politika című lap. A másik belgrádi újság, a Danas szerint: „az Amadinda fertőzően lelkesítő showja teljesen meghódította a közönséget.”