Klaudia

Béke Inter-Lyra díjak

2003.10.14. 00:00

Programkereső

A napokban adták át az Öt Lyra Zene és Tánc Olympia Alapítvány által létrehozott Béke Inter-Lyra-díjat. Az alapítvány a világon egyedülálló programmal arra törekszik, hogy „a Földön a béke, a szeretet, a népek és nemzetek egymás iránti tisztelete érvényesüljön, erősödjön az emberiség legkifejezőbb nyelvén, a zenén és táncon keresztül.”
0d4f2e0c-f19f-497b-abf5-1e4bbb303418

Az 1998-ban létrehozott alapítvány céljai elérése érdekében első lépésként létrehozta a Junior-Lyra, Lyra- és Inter-Lyra-díj-at, melyet minden évben - egy független nemzetközi zsűri odaítélése alapján - adnak át. Az eddigi Lyra díjazottak között találjuk például Malek Miklóst, Fellegi Ádámot, Béres Ferencet, Benkő Dánielt, az Inter-Lyra jutalmazottak között pedig többek mellett Bergendy Istvánt, Farkas Ferencet, Gregor Józsefet, Koltay Gábort, Marton Évát, Melis Györgyöt, Pitti Katalint, Sebestyén Mártát és Vikidál Gyulát, vagy olyan külföldi hírességeket, mint José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Al di Meola, Kobayashi Ken-Ichiro.

Az alapítvány azonban azokat is jutalmazni akarta, akik nem a zene vagy a tánc nyelvén járultak hozzá az emberek közti megértéshez. Nekik tavaly adták át először a Béke Inter-Lyra-díjat. Az idén nyolcan kapták meg az elismerést: Domány András, Gömöri Endre, Niklai Ákos, Lakat T. Károly, Szepesi György, prof. dr. Palánkai Tibor, Orsós László Jakab és Eötvös Pál.