Benedek

Következetes kapcsolatépítés

2003.10.14. 00:00

Programkereső

Magyar műsorözön tíz brit városban Már a magyar kultúra éve első négy hónapjának programját tartalmazó füzet is olyan vastag, hogy abból csak néhány fénypontot ragad ki Bogyay Katalin, a Magyar Kulturális Központ (MKK) igazgatója. A műsorözön beharangozásaként érdekesebbnek látszott afelől érdeklődni, mi a vezérfonala, a koncepciója a Magyar Magic címen futó évnek?

Az év célja, a Covent Gardenben négy évvel ezelőtt felavatott központ számos Hungary in Focus elnevezésű tematikus fesztiváljához hasonlóan, hogy „láthatóvá tegye a magyar kultúrát, dialógust valósítson meg a brit és magyar művészek, a kulturális intézmények, a gondolkodásmód között, és erre az alapra építve piacképessé tegye a magyar művészeket”. Bogyay a vízió, a hosszú távú tervezés, a következetes kapcsolatépítés sikerének tekinti, hogy viszonylag rövid előkészítés után megvalósulhat a magyar év, és eseményei nem elszigetelten, hanem komoly presztízsű programfolyamatokba, sorozatokba, helyszínekbe illesztve jelennek meg. Példa erre a pazar Wallace Collection, melyben évek óta megrendeznek karácsony előtt egy négy-öt hangversenyből álló ciklust. A vasárnap ebédidőben tartott koncerteken fiatal, befutott, de Nagy-Britanniában még ismeretlen zenészeknek biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Ebben az évben mind a négy alkalommal magyar tehetségek jutnak szóhoz a rangos múzeumi eseményen. A részvevőket nem az MKK „kényszeríti” rá a Springboard (Ugródeszka) elnevezésű koncertirodára, hanem az úgynevezett „kávékoncertek” legendás kezdeményezője, Hannah Horowitz utazott Budapestre, hogy maga válassza ki és illessze bele elképzeléseibe a megfelelő muzsikusokat.

Különös jelentősége van annak, hogy a Magyar Magicre éppen az Európai Unióhoz való csatlakozás évében kerül sor Nagy-Britanniában. A szigetország multikulturális, kozmopolita jellegéből következik, hogy itt nemcsak egy nép, hanem gyakorlatilag az egész világ elérhető. A brit házigazdák számára is izgalmas, hogy a bővítés évében éppen itt kerül sor a „magyar névjegy átnyújtására”, egy új európai ország kiemelt bemutatkozására. Számukra is modellt jelenthet a magyar év a további kilenc új tagország kultúrájával való együttéléshez. Bogyay szerint perceken belül be fog törni a szigetországba az eddig bizonyos fokig elzárt kelet-közép-európai kultúra, többek között megszűnnek a munkavállalási korlátozások. Az európai kulturális piac erősen össze van fonódva, erősen átjárható struktúra, és a magyaroknak rögtön a kezdet kezdetén meg kell mutatniuk magukat ahhoz, hogy később automatikusan gondoljanak rájuk, amikor a döntéshozók színészeket, operatőröket keresnek egy filmhez vagy énekeseket egy operához.

Természetesen a magyar kultúra tengeréből csak egy cseppet sikerül bemutatni a következő évben. Az igazgatónő pillanatfelvételt kíván nyújtani a XXI. század eleji Magyarország kulturális kínálatából. A válogatás alapelve, hogy nem „egész jó”, hanem a „legjobb” erőket hívja meg a fesztiválra, és különleges tartalmat kínál, olyat, amilyen még nem volt Nagy-Britanniában. Ezt a koncepciót tükrözi mindjárt az év megnyitója, amelyen a „magyar zene hangja”, Sebestyén Márta lép fel. Az eseménysorozat a Somerset House részét képező iparművészeti galériában, a Gilbert Collectionben rendezett, a Nemzeti és az Iparművészeti Múzeum, valamint az esztergomi bazilika kincstárának arany, ezüst és ötvös remekeiből válogatott kiállítással kezdődik. A Freud Múzeumban Álomfestők címmel kerül sor Gulácsy Lajos műveinek átfogó bemutatására. Első ízben láthat a brit közönség, a londoni Proud Galériában, a magyar történelmet eredeti fotókkal érzékeltető tárlatot a kecskeméti fotómúzeum gyűjteményéből. Soha nem fordult még elő, hogy a Christie’s aukciósház téli tárlatán magyar festő, Philip de László alkotásai jelenjenek meg. A Királyi Építészeti Akadémián (RIBA) sem volt még összefoglaló magyar építészeti show.

Az események tíz brit városra terjednek ki, alkalmazkodva a hely szelleméhez. A skóciai Glasgow-ban például, a modernizmus mozgalmának nagyjai, William Morris és Charles Rennie Macintosh városában többek között Kubinyi Anna textilműveit állítják ki, az izgalmas Lighthouse múzeumban pedig építészeti és art nouveau show-t tartanak. Bradford, a film fővárosa, magyar filmfesztiválnak ad otthont, új alkotásokkal és Makk Károly retrospektívvel.

London, 2003. október