Sándor, Ede

Csőd szélén a Száztagú Cigányzenekar

2003.10.15. 00:00

Programkereső

Csőd közeli helyzetbe került a Száztagú Cigányzenekar, és ha nem kap állami támogtást, akkor veszélybe kerül a működése - állítja az együttes vezetője. A zenekar képviselői szerdán találkoztak a kulturális miniszterrel, akitől erre az évre 15 millió forintot kértek. Arra az esetre, ha nem kapnának segítséget, a zenekar képviselői az utcai demonstrációtól sem riadnának vissza.

Hiller István kulturális miniszter szerdán fogadta a Száztagú Cigányzenekar képviselőit. Az együttes vezetői azért kezdeményezték a találkozót, hogy elérjék, más nagyobb zenekarokhoz hasonlóan, ők is állami támogatást kapjanak működésükhöz.

Raduly bízik a minisztériumban

A megbeszélés után Raduly József, a cigányzenekar elnöke az [origo]-nak elmondta: a miniszternek átadott egy tanulmányt, amely az együttes ellehetetlenülésének okaival foglalkozik. A dolgozat javaslatokat tesz a zenekar helyzetének javítására is. Raduly elmondása szerint a nonprofit egyesületként működő együttes fennállásának 18 éve során egyik kormány sem mutatott politikai akaratot arra, hogy állami támogatást nyújtson nekik.

A zenekar számára is adott ugyan a lehetőség, hogy részt vegyenek a központi forrásokat elosztó pályázatokon, ezekre azonban csak meghatározott programokkal - például CD-felvételekkel, koncertekkel - lehet jelentkezni. A pályázaton kapott pénzt pedig szigorúan csak az adott programra lehet költeni, a működési költségeket másból kell fedezni.

Raduly hozzátette: a jelenlegi helyzet a 22-es csapdája. Ha veszélybe kerül a működésük, akkor ugyanis előbb-utóbb már olyan programokkal sem tudnak előállni, amelyekre esetleg kaphatnának pályázati pénzt.

A zenekarvezető azt mondta: az anyagi nehézségek miatt ugyan eddig nem maradtak el fellépések, de ha a jelenlegi tendencia folytatódna, akkor erre is sor kerülhetne. Raduly közölte: a kulturális minisztertől azt kérték, hogy az idei évre 15 millió forintos támogatást kapjon a csőd közeli helyzetbe került zenekar. Emellett kérték azt is, hogy az együttes jövő évi - 215 milliósra tervezett - költségvetésébe szintén szálljon be az állam.

Raduly elmondása szerint a miniszter nyitottan fogadta a kéréseiket, és pozitívan áll hozzá a cigányzenekar által felvetett problémára. Arra az esetre, ha nem rendeződne az együttes helyzete, a zenekar készen áll arra is, hogy demonstrációt tartson. Raduly közölte: a mai megbeszélés után derűsebben látja a jövőjüket, de nem riadnak vissza attól sem, hogy a Parlament elé vonuljanak és ott tüntessenek az állami segítségért.