Benedek

Polar-díjat kapott Ligeti és B. B. King

2003.10.17. 00:00

Programkereső

Ligeti György zeneszerző és B. B. King amerikai blueszenész kapja a jövő évi Polar zenei díjat – jelentette be a svéd királyi zeneakadémia Stockholmban.
715f5823-2476-442a-85a3-0e4d58b3fc88

A Polar-díjat 1989-ben alapította az Abba svéd popegyüttes egykori menedzsere, Stig Andersson, s minden évben egy komoly- és egy könnyűzenei művészt tüntetnek ki vele. Az utóbbi években a díjazottak között volt Paul McCartney, Bob Dylan, Bruce Springsteen, illetve Pierre Boulez és Isaac Stern. Tavaly Keith Jarrett kapta a díjat azzal az indoklással, hogy az amerikai zongorista mind dzsesszmuzsikusként, mind pedig Bach-művek előadójaként maradandót alkotott.

A jelenlegi döntés indoka az volt, hogy a nyolcvanéves Ligetit a zenei határoknak a műveiben tapasztalható figyelemre méltó kitolásáért tüntetik ki a díjjal; a nála két évvel fiatalabb amerikai énekes-gitáros a blueszenét gazdagító kiemelkedő munkásságáért és öt évtizede tartó fáradhatatlan koncertkörútjaiért nyerte el az elismerést.

A két díjazott művész 2004. május 24-én veheti át a Polar-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól. A díjjal 1-1 millió svéd korona pénzjutalom jár – írja a dpa német hírügynökség.