József, Bánk

Ravel és Rimszkij-Korszakov a Zeneakadémián

2003.10.17. 00:00

Programkereső

Október 19-én, vasárnap ismét hallhatjuk a Nemzeti Filharmonikusokat a Zeneakadémián – ezúttal a világhírű francia karmester, Jean-Claude Casadesus vezényletével. A zongora mellett Casadesus fiatal honfitársa, Jean-Efflam Bavouzet foglal helyet, aki 1995 óta rendszeresen fellép Kocsis Zoltánnal.
4c1d48af-15b8-4e8b-ba31-bcb3c73f6d7f

Az este nagyrészt a mese jegyében zajlik, hiszen elsőként Ravel művét, a Lúdanyó meséit hallhatjuk, melynek irodalmi forrása Charles Perrault 17. századi gyűjteménye, amelyből Ravel előszeretettel szórakoztatta az unalmas estélyeken a vendéglátó gyermekeit.

A következő mű – szintén a francia zeneszerzőtől – a D-dúr zongoraverseny bal kézre, melynek megírásával Paul Wittgenstein bízta meg Ravelt: az osztrák származású, amerikai zongoraművész ugyanis még az első világháborúban elvesztette jobb karját. A mű olyan jól sikerült, hogy a gyanútlan hallgató, ha nem látja egyidejűleg a szólista mozgását, sokszor egészen megfeledkezhet róla, hogy egykezes művet hall.

Végül Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus szvitje csendül fel, amelyben a szerző az Ezeregyéjszaka meséiből jól ismert történetek közül négyet dolgozott fel. A szvit 1888-ban született, nagy, romantikus zenekarra írt partitúrával, ahol a mese különböző szereplőit jellegzetes hangszerek vagy hangszercsoportok jelenítik meg. Így személyesíti meg Seherezádét a szólóhegedű, a szultánt a mély harsonák és a tuba.