Emőke

Színház, zene, séta

2003.10.17. 00:00

Programkereső

Ajánló: Kováts Kriszta színművész Ilyenkor, amikor nincs előadásom sem a Millenárison (Moll Flanders, a szépséges tolvajnő), sem a Komédiumban (Kovátsműhely, Duna-kanyar), szeretem pótolni a látnivalókat.

Az egyik nagy színházi kedvencem Pintér Béla, aki rendkívül sokszínű tehetségét elképesztően eredeti előadásokban mutatja meg. Ír, rendez, játszik, zenél, táncol – és társulatot vezet. Szombat este a Soros Színházi Napokon a Szkénében játsszák a Parasztoperát. Pintér Béla mindig kerek történetet mesél el, zenével, humorral, néptánccal fűszerezve. És bármilyen furcsa, a Parasztopera az, ami a címe: egy paraszttörténet operában elmesélve – és persze egy kicsit kifordítva.

Ma kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amely rengeteg programot kínál. Szombat este nézem meg Lendvay Kamilló operáját, A tisztességtudó utcalányt. Már a helyszín is nagyon érdekes, a bezárt Átrium Mozi, amit – gondolom – a fiatal filmrendező, Mundroczó Kornél választott ki. Izgalmasnak tűnik, hogy egy filmrendező rendez kortárs operát. Aki holnap nem jut be, vasárnap is megnézheti.

Folytatódik a Millenárison az Emberi Hang Fesztivál. Szombaton a Bolyki Brothers énekel. Lenyűgözően bánnak a hangjukkal, élmény őket hallgatni. Örömmel látom, hogy az Ando Drom volt énekesnője, „Mitsou” Juhász Miczura Mónika vasárnap lemezbemutató koncertet tart. Fájdalmasan gyönyörű hangját sokáig hiányoltam, hiszen aki egyszer már hallotta őt énekelni, nem felejti el. Ezúttal kiváló zenészekkel fog együtt játszani, köztük nagyon sok ütőhangszeressel.

De az esti programok mellett mindenkinek ajánlom, hogy menjen el kirándulni vagy legalább egy nagyot sétálni, amíg még ilyen szép az idő. És erre még jegy sem kell.