Emőke

Tenorok – ami a csövön kifér

2003.10.17. 00:00

Programkereső

Nem túlzás azt állítani: ritkán látható különlegességet ígér a Budapesti Kongreszszusi Központban az a koncert, amelyen október 20-án a világ ma élő legjobb tenorszaxofonosai között emlegetett Michael Brecker, Joe Lovano és Dave Liebman lép fel.

A Tenor Summit címmel hirdetett koncert elsősorban a vájt fülű dzsesszrajongók számára lesz maradandó élmény. A „három tenor” hard bop stílusú muzsikája nem divatdzsessz és nem lazítgatós zene. Az előadók egyébként nem csupán markáns dzsesszzenészek, de kíváncsi kísérletezők is. Dave Liebman tett már kirándulást az avantgárd és a free dzsessz világába, de bigbandekhez is szívesen csatlakozik, valamint gyakran játszik Coltrane-darabokat. Nekünk talán különösen érdekes: megjelenés előtt áll az a lemez, amelyet a Budapest Jazz Orchestra szólistájaként készített. Michael Breckert hallhattuk már a kicsit könnyedebb Steps Ahead élén, de dolgozott Eric Claptonnal vagy John Lennonnal, és játszott afro alapú fúziós zenét és elegáns dzsesszörökzöldeket is. Joe Lovano is megfordult bigbandekben (Woody Herman vagy Mel Lewis zenészeként), de játszott modern formációkban is.

A tenorhármas nem új, a kilencvenes években több dzsesszszaxofonos is alakított ilyet, ám a most nálunk fellépők alighanem a legnevesebbek. Nem mellesleg: a hátuk mögött sem akárkik állnak majd: Phil Markovitz zongorázik, Cecil McBee bőgőzik és Billy Hart dobol.