Gábor, Karina, Ders

Új csembaló a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában

2003.10.17. 00:00

Programkereső

A váci Bartók Béla Zeneiskola dísztermében 2003. november 9-én vasárnap 19 órakor nagyszabású hangverseny keretében avatják fel a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola új, az eredeti francia mintájára készült kópia csembalóját.
1b1f5737-a4a7-4ea7-9242-d8528897e57a

A csembaló eredetijét 1769-ben Pascal Taskin francia csembalókészítő mester alkotta. Az új csembalót Petr Sefl, Jan Bečička és Stanislav Hüttl cseh mesterek ennek pontos, anyaghű másolataként készítették. Sefl mester – aki a Zeneakadémia egyik csembalójának készítésében is részt vett korábban – azt mondta, élete legjobban sikerült munkája lett.

Ez a csembaló azért olyan nagy jelentőségű az iskola számunkra, mert a Vácott hagyományosan is gazdag zenei élet mellé egy aktív régizenei jelenlétet is megalapozhatnak a segítségével. Ezen kívül a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola tervezi a teljes régizene képzés beindítását is. Jelenleg blockföltén és csembalón már folyik a képzés, jövőre indul a gamba szak, valamint tervbe vették a barokk hegedű és barokk fuvola néhány éven belüli oktatását is. Távlati terveik között szerepel az összes barokk kori hangszer oktatása (natúr kürtök, trombiták, oboák, egyéb fák). A csembaló megérkezése egy fontos állomása e nagyívű terv megvalósulásának.

A koncert a hangszer építőjének, Petr Seflnek improvizációjával veszi kezdetét. Azt est folyamán Rameau, Soler, Scarlatti, Marais, valamint Wilhelm Friedemann és Johann Sebastian Bach művei csendülnek fel. Csembalón közreműködik Dobozi Borbála, Gerhátné Papp Rita, Csizmadia Angelika, Balog Zsolt, Michal Hanzal (Csehország), Kovács Katalin és Horváth Anikó. Fellép még Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Lachegyi Imre (blockflöte), Tóth Mónika, Soltész István, Draskóczy Eszter (barokk hegedű), Csalog Benedek (barokk fuvola), Móré László (brácsa), Maróth Balázs (cselló) és Sipos Csaba (nagybőgő).

További információkat a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában kaphatnak (2600 Vác, Kossuth tér 3.) a (27) 317-180-as telefonszámon, illetve a http://www.zene-vac.sulinet.hu honlapon vagy a vacikonzi@freemail.hu e-mail címen.