Irén, Írisz

Összművészeti fesztivál Debrecenben

2003.10.19. 00:00

Programkereső

Közel egy hónapon át - október 15-től egészen november 9-ig - színvonalas komoly- és könnyűzenei programokkal, valamint film- és színházi bemutatókkal várja az érdeklődőket a cívisváros őszi rendezvénysorozata. A különböző művészeti ágakat többek között olyan ismert személyiségek képviselik, mint Darvas Iván és Eszenyi Enikő, Tokody Ilona, Gregor József, Kincses Veronika, valamint Ákos, Charlie és a Ghymes együttes.

A tartalmas kikapcsolódást nyújtó összművészeti programsorozatot a Magyar Fotóművészek Szövetségének Párosan szép… című fotókiállítása nyitja meg a Belvárosi Étteremben.

A zenei palettát többek között olyan előadóművészek teszik színessé, mint Tokody Ilona - október 22-ei ária- és dalestjével - Gregor József, Kincses Veronika és Kertesi Ingrid - október 24-i barokk estjével. A könnyebb műfaj kedvelőit október 26-án Ákos, 27-én Charlie koncertje várja. A felsorolt művészek által képviselt zenei műfajok mellett találkozhatunk még a jazz neves képviselőivel is, mint a műfajt a Balkáni népzenékkel ötvöző Quartet B együttessel vagy a Henryk Gembalsky trióval. A roma folklórt - a több generációból álló Parno Graszt (Fehér Ló) együttes képviseli. A világzene nemzetközi hírű reprezentánsa, a szlovákiai magyarokból álló Ghymes zenekar is képviselteti magát a civis város őszi fesztiválján.

A színházkedvelő közönség számára igazi csemegét kínál Dodo Gombár Ég és Nő között című darabja Eszenyi Enikő és Milan Mikulčík előadásában - amelyet október 26-án tekinthet meg a Debrecenbe látogató közönség. Október 30-án lesz látható a Vojtina Bábszínházban Kertész Imre Sorstalanság című műve Darvas Iván tolmácsolásában.

A filmrajongók október 15-én Debrecenben elsőként nézhetik meg a berlini filmfesztiválra is meghívást kapott Vagabond című magyar filmet, amely a faji megkülönböztetéstől mentes budapesti táncházak világába kalauzolja el a nézőket, de tartalmas szórakozást ígérnek a Lengyel Filmnapok és a Frankofón Filméjszaka alkotásai is.