Benedek

Megérkezett Budapestre az őszi fesztivál világhírű vendége, Steve Reich

2003.10.20. 00:00

Programkereső

Mostani budapesti látogatása alkalmával Steve Reich három jelentős alkotásának előadásában vesz részt az UMZE Kamaraegyüttes, az Amadinda Ütőegyüttes, valamint énekes szólisták közreműködésével.
a38741f0-d324-45e1-95f1-f849314871e7

Az életmű e három meghatározó darabja – a Drumming, a Tehillim és a Music for 18 Musicians – a kortárs zenében kevésbé jártas, illetve attól esetleg idegenkedő hallgatók számára is könnyen befogadható. Ennek titka egyfelől e művek rendkívül erős közösségi aspektusában keresendő – előadásuk során a zenészek és a hallgatók egymásra hatása egyfajta közösségi érzet kialakulását eredményezi.

A darabok másik sajátossága, amely a hallgatóságra elementáris erővel hat, a tradicionális zenékre és a repetitív iskolára egyaránt jellemző pulzáló ritmika. A jellegzetes, rövid ritmikai, illetve harmóniai egységek állandó ismétlődése, valamint új és új kontextusba helyeződése a változatlanság és a folytonos átváltozás érzetének szintézisét eredményezi, és valósággal eksztatikus hatást vált ki.

Október 21-én, este fél nyolckor a Zeneakadémián Steve Reich mellett közreműködik az UMZE Kamaraegyüttes, az Amadinda Ütőegyüttes, valamint Fodor Ildikó, Szabó Ida, Jónás Krisztina, Lukin Zsuzsanna, Károlyi Katalin énekművészek; vezényel: Rácz Zoltán.