Emőke

Megszűnhetnek az on-line rádióadók

2003.10.21. 00:00

Programkereső

Egy hétfői bírósági döntés értelmében veszélybe kerültek az internetes rádióadásokat „sugárzók”: a továbbiakban ők sem mentesülnek az általuk játszott dalok után fizetendő szerzői jogdíjak alól.
8b53d9ab-5eea-4b52-968c-9521c94a49ed

Online rádiókat működtetők hozták létre azt a csoportosulást, amely tiltakozott az ellen, hogy szerzői jogdíjat kelljen fizetniük a sugárzott dalok után. Arra hivatkoztak, hogy rájuk nem vonatkozik a szerzői jogdíjat szabályozó törvény, mivel nem levegőn keresztül sugározzák műsoraikat. Az Egyesült Államokbeli Philadelphia bírósága azonban másképp ítélte meg a kérdést, és az USA-ban működtetett internetes rádióadásokat számára is előírta a jogdíjak megfizetését. A tavalyi évben még elnézőbbek voltak az on-line rádióadókkal, ám ezentúl már rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a „hagyományos” rádiókra.

A társaság másik érve az volt, hogy a többször módosított, szerzői jogokat védő törvény nem vonatkozik az internetes rádiókra, hiszen a felhasználók a zenehallgatás során nem kapják meg a dalokat külön file-okban. A bírók ebben az esetben is hajthatatlannak bizonyultak. Ennek ellenére az ítélet kihirdetését követően az amerikai Nemzeti Rádiótársaságok Szövetségének szóvivője kijelentette: minden törvényes lehetőséget ki fognak használni annak érdekében, hogy megváltoztassák e – szerintük a törvényalkotók eredetei szándékával ellentétes – döntést.