Klaudia

Zenésznövendékek hangversenye a Liszt-évforduló alkalmából

2003.10.22. 00:00

Programkereső

192 éve, október 22-én született a kiváló zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc. Ehhez az évfordulóhoz kapcsolódóan október 24-én, este fél nyolckor a Zeneakadémia nagytermében a weimari Franz Liszt Zeneművészeti Főiskola és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyesített szimfonikus zenekara ad koncertet.
0405d2ea-8ed2-4e79-b239-d87a71a4ecdd

Liszt Ferencet szoros szálak kötik mind Weimarhoz, mind a budapesti Zeneakadémiához. Az 1840-es évek elején lett a weimari udvari színház karmestere. Tulajdonképpen ekkor vonult vissza a koncertezéstől – bár alkalmilag olykor még pódiumra lépett –, életcélját azonban végérvényesen a zeneszerzésben látta. Mint tevékeny és az újért lelkesedő, vezető posztot betöltő muzsikusnak, nemegyszer nyílt alkalma az ígéretes tehetségek felkarolására, ösztönző pártfogására.

1875 márciusában nevezték ki a Zeneakadémia elnökévé, amely abban az évben, október 14-én nyitotta meg kapuit. A budapesti Zeneakadémia első éveiben készséggel segítette a magyar zenekultúra újonnan kialakuló központját, és szívesen vállalta, hogy az év néhány hónapjában itt tanítson.

A péntek esti hangversenyen Liszt Haláltánc és Dante-szimfónia című művei mellett a Zeneakadémia első igazgatója, Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitánya csendül fel. A koncerten közreműködik Lev Vinocour zongoraművész; vezényel Peter Gülke.