Irén, Írisz

Kóstoló a kortárs művészetekből

2003.10.24. 00:00

Programkereső

Ajánló: Burget Péter zenész Néhány olyan programot válogattam, többnyire az őszi fesztivál programjából, amelyen én is szívesen veszek részt. Mindegyik jó alkalom arra, hogy bárki ízelítőt kapjon a kortárs művészetből, amelyet sokan elutasítanak. Aztán, ha nem tetszik, lehet negatív véleményt is mondani, de előbb tessék „belekóstolni”.

Négy gyermekem van, így számunkra nagyon fontosak a színvonalas családi programok. Ilyen lesz holnap délelőtt tíztől a Ludwig Múzeumban (I., Szent György tér 2.) a Füstmese. Ennek lényege, hogy minden alkalommal egy-egy műalkotást mutatnak be, dolgoznak fel a látogatókkal közösen, úgy, hogy az a gyerekeknek is érdekes és izgalmas legyen. Holnap Szirtes János ABCD című képe kerül sorra.

Szintén holnap tartják a Folyóiratok és kávéházak névre keresztelt folyóirat-fesztivált a Ráday utca kávéházaiban: szerkesztők, szerzők, olvasók vitatkozhatnak, beszélgethetnek egész nap a hazai folyóiratokról.

Vasárnap este kilenckor az A38 hajón a Budapest Jazz Orchestrával koncertezik Peter Erskine, aki többek között a Weather Reportban játszott. Hétfő este nyolckor pedig a Nemzeti Táncszínházban (I. Színház utca 1–3.) lesz egy fantasztikus előadás: Eötvös Péter Music from New York című darabjához Horváth Csaba készített koreográfiát. Eötvös Péterrel mi (a Brass in the Five) is dolgoztunk már együtt, szerintem ő a kortárs zene meghatározó alakja. Populárisabb, de színvonalas zenei program lesz ma este a Budapest Sportarénában Bob Dylan koncertje.

Már csak vasárnapig lehet látni a Millenáris Padlásán (II., Fény utca 20–22.) a fúziós energiáról szóló interaktív kiállítást: a hangsúly az interaktivitáson van, tehát ne egy szokványos, sétálós-nézegetős tárlatra számítsanak.

És végül két színházi előadásra hívom fel a figyelmet, amelyeket az egyik legjobb rendező, Vidnyánszky Attila vitt színpadra az Új Színházban (VI., Paulay Ede utca 35.). Holnap este az Álszentek összeesküvése lesz látható Bulgakovtól, vasárnap pedig Feydeau Bolha a fülbe című vígjátéka.