József, Bánk

Hat győztese lett a harmonika világversenynek

2003.10.27. 00:00

Programkereső

Az elmúlt héten zajlott az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világverseny, melynek első ízben adott otthont Magyarország és Szlovákia. A párkányi, majd esztergomi fordulók és eredményhirdetés után vasárnap a Pesti Vigadóban került sor a gálahangversenyre.

A versenyen 27 országból nyolcvanan vettek részt, hat kategóriában. Három orosz, egy-egy francia és olasz szólista, valamint egy cseh kamaraegyüttes nyerte meg a Világversenyt. A billentyűsök győztese az orosz Pavel Mangaszarjan lett; a gombos harmonikán az idősebbek csoportjában Nyikolaj Sivchuk, a fiatalokéban Anton Torbeev lett az első. A virtuóz szólisták két kategóriáját az olasz Maria Convertino, valamint a francia Ameli Castel nyerte. A legjobb kamaraegyüttes a cseh Bajan Trio Mesl.

Az induló négy magyar közül Szatkzer Zsanett érte el a legjobb eredményt: a középmezőnyben, a kilencedik helyen végzett a felnőttek közt, bár csak néhány hete töltötte be csak 18. évét. A vasárnapi gálán a tavalyi abszolút győztes, Alekszander Poulejev előadásában hangzott el Hollós Máté ez alkalomra komponált harmonikaversenyének ősbemutatója.