Emőke

Lovász Irén és Lőrinszky Attila koncertjei

2003.10.27. 00:00

Programkereső

Hétfőn kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amelynek keretében Lovász Irén népdalénekes, aki tavaly az év énekesnője volt, valamint Lőrinszky Attila nagybőgős ad koncertet.

Az énekesnő írja: "Magam sem értem, néha hogyan és miféle hangok törnek föl belőlem... Ha sikerül elég mélyre leszállni, önmagunkba a zene segítségével, személyiségünk egészen mélyen szunnyadó rétegeit is elérhetjük." A Nemzeti Múzeumban tartott hangversenyről beszél az énekesnő..

- Lovász Irén népdalénekes, világzenét énekel, tavaly az év énekesnője volt, Emerton díjat kapott. Tehát számos kitüntetése is van a sok lemez mellett. A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában, a Kőtárban egy különleges előadóestet ad.

- Lőrinszky Attila nagybőgős a társam ebben a különös zenei produkcióban. Körülbelül másfél éve dolgozunk ezen az új zenei nyelven, amit közösen megtaláltunk. Ez egy akusztikus duó a két húros hangszere, a férfias nagybőgőre és a nőies énekhangra. A témája a négy természeti őselem. Ennek a négy természeti őselemnek, a tűznek, a földnek, a víznek és a levegőnek az energiái inspiráltak minket és próbáljuk ezeknek az erőit önmagunkból felszínre hozni a zene segítségével, és ha sikerül és mindketten jó hangulatban vagyunk, akkor ez általában felszínre is jön.

- Mindegyiknek van népdal-motívuma is.

- Igen, mert én elég nehezen tudom az életemet meg a zenémet elképzelni népdal nélkül. Négy magyar népdal megszólal, mindegyik számomra nagyon kedves, nagyon személyes kötődésem van ehhez a négy népdalhoz és mind a négy évszázadokon át letisztult értékeket képvisel, azt gondolom.

- Melyik ez a négy?

- A szivárvány havasán a föld tételnél, a víznél a Túl a vízen van egy malom, a tűznél az Úgy ég a tűz, ha tesznek rá, szatmári csárdás, a levegőnél pedig, ami a legéteribb tétel, egy moldvai csángó reggeli imádság, az Én felkelék jó reggel hajnalban, amit Erdélyi Zsuzsannától tanultam.

- A világ egyik legismertebb és legelismertebb népdalénekese Lovász Irén és nem csak énekel, hanem néprajzot is tanult szakmája szerint, sőt, különböző tudományos fokozatai vannak. Hogyan jött ez az előadóest, hogyan kapcsolódik ez a szakmájához?

- Azt gondolom, hogy mindaz, amit a szakmában, a néprajzban, az antropológiában tettem és a világot valamennyire megismertem, legalábbis igyekeztem megismerni, az benne van ebben a műsorban. Különböző népek zenéjének az ereje, talán technikái, mondják egyesek, hogy a különböző keleti éneklési technikák előjönnek, én nem is tudatosan csinálom talán ezt, de kétségtelen, hogy az évek során rakódott rám biztos valami ezeknek a kultúráknak a tanulmányozásából és azt gondolom, hogy a különböző kultúrák szimbólumai, ami a földhöz, a vízhez, a tűzhöz kapcsolódnak, az valamilyen módon előtör ebből a zenéből.

- Hánykor kezdődik az előadás?

- Elég korán, ezt különösen ki kell emelni, azt gondolom, hat órakor lesz. Egyrészt azért, mert ez egy múzeum, tehát a Nemzeti Múzeumban lesz, másrészt azért, mert az Őszi Fesztivál rendezvénye, és az Őszi Fesztiválon e napon még sok koncert van, tehát hogy több helyre is el lehessen menni egy este.