Beáta, Izolda, Lea

A dzsessz őskövülete Budapesten

2003.10.29. 00:00

Programkereső

Dave Brubeck: "A dzsessz mint ritmikus alap, a klasszikus zene, mint melodikus szerkezet és közben-közben az improvizáció szabadsága".

A dzsessz minden idõk még élő "őskövületének" számító alakja, Dave Brubeck közel 83 évesen is koncertjeivel járja a világot, november 3-án épp Budapesten mutatja be korszakalkotó zongorajátékát.

Dave Brubeck 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban. A háború után zenei tanulmányait többek között Darius Milhaud-nál folytatta. Ekkor alakította meg első együttesét, amelynek lemezfelvételei később a Dave Brubeck Octet címmel jelentek meg. 1949-ben trió-felállásban Cal Tjader-rel és Ron Crotty-val játszott együtt, majd 1951-ben az együttes az alt-szaxofonos Paul Desmond-dal kibővülve kvartetté alakult át.

Dave Brubeck az európai zene elemeit ötvözi a dzsessz tipikus alkotórészeivel. Bár kritikusai még mai is hiányolják zongorajátékából a szving jellemzőit, Brubeck mégis az egyik legsikeresebb és legismertebb dzsessz zenésszé vált. Elsöprő sikere máig összeforrt az 1959-ben Paul Desmond által Joe Morello dobosuk számára szóló-improvizációként írt a "Take Five"-val. A szám szokatlan 5/4-es ütemét csak aláhúzta Brubeck briliáns zongorajátéka, amely egyébként is az összetéveszthetetlen harmóniákon és a gyakran merész improvizációkon alapul. A "Take Five" extravagáns ütemvariációival messze felülemelkedett a hagyományos 4/4-es ütem jellemzõin. A "Take Five" a háború utáni generáció érzéseit fejezte ki a dzsessz nyelvén, ezért számos embert hozott közelebb a zenéhez. Nem véletlen tehát, hogy elsõként lett a modern dzsessz szóló aranylemeze, amit Brubeck a "Blue Rondo a la Turk"-kel csak megismételt. Mindkét szám megtalálható az 1962-ben megjelent és ma már zenetörténelemnek számító "Time Out" nagylemezen is.

17 év után szétváltak Brubeck és Desmond útjai. A következő években Brubeck turnéra ment Gerry Mulligan-nel, játszott Charly Mingus-zal és Jimmy Rushing-gal, lemezeket vett fel Alan Dawson-nal és Jack Six-szel.

Dave Brubeck zeneszerzőként nem csak a dzsessz területén jelentős személyiség, hanem a komoly zenében is. Filmzenék mellett egyházi műveket, balettzenét és musical-t is írt. Többször fellépett a Fehér Házban, 1988-ban Moszkvában adott koncertet Gorbacsov tiszteletére. A "Dzsessz Matuzsáleme" legutoljára 2000-ben jelentetett meg egy zongora szólólemezt "One Alone" címmel.

Dave Brubeck-et november 3-án a Kongresszusi Központban hallhatjuk majd, ahol fellépése előtt a fiatal magyar virtuózok együttese, a Jazzpression fogja felpörgetni a hangulatot.