Klaudia

Már vannak magyar nyertesek

2003.10.29. 00:00

Programkereső

Az Európai Unió viszonylag kevés pénzt költ a kultúrára. Teljes költségvetésének mindössze 0,1 százaléka a Kultúra 2000 elnevezésű, ötéves keretprogramra szánt 167 millió euró. Jelenleg ez az egyetlen, a kultúrát támogató uniós pályázati kiírás, amiben magyarok is részt vehetnek.

Az Európai Unió nem kívánja - tagállamai helyett - az egyes országokban felhalmozódott kulturális feladatokat megoldani. Nem igényelhető támogatás az omladozó művelődési házak vagy bezárt művészmozik felújítására. Talán éppen ezért nyilatkozott Hiller István kulturális miniszter egy minapi sajtótájékoztatón úgy, hogy egy olyan javaslatot kívánnak Brüsszel számára kidolgozni, amely felvállalja a nemzeti kulturális ügyek támogatását is, és átgondolásra készteti az uniós kulturális költségvetést. Ez persze nem jelenti a kulturális sokszínűség feladását, a kultúra uniformizálását. Részben mert lehetetlen, részben mert az unió alapállása, hogy a döntéseket meghagyja nemzeti hatáskörben. A 2000-ben létrejött KultúrPont Iroda koordinálja Magyarországon az európai uniós kulturális pályázatokat. Tavaly a támogatást nyert 225 pályázatból 33-nak volt magyar szereplője is. Bár Brüsszel az idei hivatalos adatokat még nem jelentette meg, azt már lehet tudni, hogy a nyertesek között van a Honvéd Együttes, a Baltazár Színház és a Zsámbéki Nyári Színház is.

Kulturális örökség a hívószó

A Kultúra 2000 keretprogramon kívül az unió kulturális támogatást nyújt az oktatáson, valamint a MEDIA Plus audiovizuális programon keresztül is. Más területek pályázataiban is nagyon sok olyan lehetőség van, ami támogatja a kulturális értékteremtést. Ilyen az informatika, az e-Content programmal, de ide tartoznak a kutatás-fejlesztésre vagy a regionális fejlesztésre szánt alapok is.
Az uniós kulturális pályázati kiírások az európai együttműködés elmélyítését, több ország kulturális intézményeinek folyamatos együttgondolkodását preferálják. Ha jobban belegondolunk, nincs olyan rengeteg dolog, amire pénz adható - mondja Zongor Attila, a KultúrPont Iroda vezetője. Ilyen lehet egy konferencia, egy közösen kiadott CD-ROM vagy közös fesztiválok, rendezvények. 2004-re a "kulturális örökség” a hívószó, elsősorban e terület köré volt érdemes szervezni a pályamunkákat, de támogatást kaphatnak egyéb művészeti ágak is, mint a műfordítás vagy az előadó-művészet.

A Media Desk segít a magyar pályázóknak

Jogharmonizációs problémák miatt Magyarország 1996 óta nem vehet részt az unió másik fontos kulturális keretprogramjában, az audiovizuális területet támogató MEDIA Plus programban. Számunkra a pályázati kiírások csak jövő év január elsejétől érvényesek, de szerződéskötésre vagy pénzfolyósításra csak a májusi csatlakozás után számíthatunk. Januártól a KultúrPont Irodához hasonlóan feláll egy Media Desk Iroda is, hogy segítséget nyújtson a magyar pályázóknak. Valószínűleg a Magyar Filmunió vállalja fel ezt a feladatot, hiszen 1996 előtt ők koordinálták az uniós pályázatokat. "A MEDIA Plus programban gyártásra vonatkozó pénzek nincsenek - mondja Vezér Éva, a Magyar Filmunió vezetője. - Az alkotófolyamat előkészítő szakaszát segítik a pályázati kiírások, az alapötlettől a forgatókönyv teljes befejezéséig, beleértve a helyszínkeresést, a szereplőválogatást, a technikai forgatókönyvek létrehozását. Lehet pályázni egy darab filmtervvel, de vannak produkciós cégek támogatására kifejlesztett csomagtervek is, műfajtól függetlenül. Később, a már elkészült filmekkel, lehetőség van a forgalmazási szakaszra is pénzt nyerni, amihez feltétlen előnyt jelent, ha több ország ad be egy-egy pályázatot.

Többféle promóciós támogatási lehetőség van, főképpen, ha egy mozi meg tud felelni az Europa Cinema hálózat tagságának. Közvetve, az EFP (European Film Promotion) szervezetén keresztül, már mi is részesülünk uniós támogatásban” - teszi hozzá Vezér Éva. A Filmunió tagja az EFP-nek, mely támogatásának a felét a MEDIA Plus programtól nyeri el. Ezen a területen nincs automatikus uniós pénz, a megpályázható összegek felével önrészként rendelkeznie kell mindenkinek. Vezér Éva szerint érdemes a MEDIA Plus honlapján a korábbi kiírásokat böngészni, mert azokhoz képest a feltételek jövőre sem fognak változni.

Pályázati pénzek és beadási határidők

A Kultúra 2000-pályázatok beadási határideje az egyéves projektek és a műfordítási projektek esetében 2003. október 30-a, a többéves projektek esetében pedig 2003. november 14-e.

A Kultúra 2000 keretprogram összköltségvetése a 2000-től 2004 év végig terjedő időszakra 167 millió euró. A programot 2006 végig meghosszabbították, 69,5 millió euró többletforrás bevonásával. 2004-ben 28 millió euró támogatást osztanak szét a 15 tagállam és a tíz újonnan társuló ország sikeres pályázói között.

A MEDIA Plus keretprogram eredeti összköltségvetése 400 millió euró, a 2001–2005 év végéig tartó szakaszra. Ebbôl ötvenmillió költhető tréningekre és 350 millió filmekre. A MEDIA Plus 2006-ig tartó kiterjesztésével plusz 90 millió eurót vonnak be a programba.

MEDIA Plus program:

http://europa.eu.int/comm/avpolicy/index_en.htm
Kultúra 2000: http://europa.eu.int/comm/culture/eac/index_en.html
Uniós kultúraportál: http://europa.eu.int/comm/culture/index_en.htm
KultúrPont Iroda: www.kulturpont.hu
Oktatás: http://www.ploteus.net