Benedek

Üdvözlünk, Európa!

2003.10.29. 00:00

Programkereső

Még javában tart a Budapesti Őszi Fesztivál, mégis sor került a 24. Budapesti Tavaszi Fesztivál első sajtótájékoztatójára. A 2004. március 19-április 4. között zajló esemény korai beharangozásának oka, hogy ezzel is erősíteni kívánják a „Budapest Fesztiválváros”-érzést – hangzott el Zimányi Zsófia fesztiváligazgatótól.
461f6dac-290b-416e-b821-5c4b777273bc

A Fesztivál hangsúlyos részét képezi az Európai Unióhoz 2004 tavaszán hazánk mellett csatlakozó kilenc ország kulturális értékeinek bemutatása is – emelte ki dr. Schneider Márta, az NKÖM helyettes államtitkára. Ennek jegyében nyílik alkalom az EU új tagjai egy-egy produkciójának bemutatására, valamint a Tízszínvirág elnevezésű gálára, a belépő országok folklórkincseiből válogató koncertre.

A hagyományokhoz hűen most is a zene áll majd a központban. Ízelítőt is kaptunk az Arriaga Quartet & Tango jóvoltából, akik az Astor Piazzola-estek keretében lépnek majd a közönség elé.

Vendégünk lesz az 1986-ban alapított világhírű Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar Claudio Abbado vezényletével. A Zenekar egyébként november 4-én tart meghallgatást a Zeneakadémián 15-24 év közötti magyar fiatalok részére.

Budapest főpolgármester-helyettese, Schiffer János többek között megemlítette, hogy 58 helyszínen lesznek majd láthatók a programok; s kiemelte a nemrégiben díszpolgárrá lett Eötvös Péter nevét, akinek Az álmok hídján mentem át című művét olyan neves előadók szereplésével hallhatunk majd, mint Gérard Buquet, Michael Svoboda vagy az UMZE Kamaraegyüttes.

Hetényi Péter, a Siemens Nemzeti Vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója társadalmi elkötelezettségnek tartja a Fesztivál támogatását. Ötödik éve támogatja a rendezvényt a Vállalat, amely a kultúra támogatásáért Fehér rózsa-díjat is nyert.

Zimányi Zsófia elmondta: négy éve nyílt először lehetőség internetes jegyrendelésre a Tavaszi Fesztivál programjaira, s ennek köszönhetően a jövő évi eseményre már a jegyek 37%-a elkelt.