Benedek

Átalakulóban a zempléni művészeti fesztivál

2003.10.30. 00:00

Programkereső

Jelentős változások előtt áll a tizenkét éve sikeresen működő Zempléni Művészeti Napok zenei fesztivál. A 2004-es programot már új szervező csapat (Interkultur Kht.) koordinálja, és a finanszírozásban - a főtámogató Antenna Hungária Rt. mellett - az eddiginél hangsúlyosabban számítanak az állami és regionális forrásokra.

László Géza, a fesztivált az alapítás (1992) óta támogató Antenna Hungária Rt. (AH) vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: a Zempléni Művészeti Napok eddigi házigazdái és szervezői - a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Merényi Judit és az Óbudai Társaskör munkatársai - a közelmúltban bejelentették, hogy nem vállalják tovább a programok szervezését, mert belefáradtak a szakmailag egyébként igen sikeres tizenkét év küzdelmeibe. Az AH ezért felkért egy új csapatot - Hollerung Gábor és Héja Domonkos karmestert, Gőz László harsonaművészt, Batta András zenetörténészt és Turjányi Miklós énekművészt -, hogy dolgozzák ki a fesztivál megújításának koncepcióját. Az AH jövőre is főtámogatója lesz a Zempléni Művészeti Napoknak, de a fesztivál mintegy 50-55 millió forintos költségvetésének előteremtésében az eddiginél sokkal jelentősebb állami, illetve helyi (megyei és regionális) szerepvállalást tart szükségesnek. A további támogatásról a 2004-es tapasztalatok alapján döntenek majd, de ezt még az AH - a közeljövőben tervezett - privatizációja is befolyásolhatja.

Hollerung Gábor, a szervezéssel megbízott Interkultur Kht. vezetője kérdésünkre elmondta: a fesztivál eddigi színvonalát, művészi igényességét, illetve a zempléni régió fejlődésében játszott pozitív szerepét a jövőben is szeretnék megőrizni. Az eddigi házigazda, a Liszt Ferenc Kamarazenekar helyett a Zempléni Művészeti Napok "műhelybázisa” a jövőben két fiatal, de évek óta professzionálisan működő zenekar, a Héja Domonkos vezette Danubia, illetve a Hollerung szakmai irányítása alatt álló Dohnányi lesz, akik 2004-ben a tervek szerint két-két koncertet adnak a fesztiválon. A zempléni régió négy városa - Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely - valamelyikében minden este lesz egy-egy "főkoncert”, amit különböző műfajú társrendezvényekkel egészítenek ki. Tematikus napokat is terveznek, amelyek a többi között a kelet-európai zenekultúrát és az európai barokk zene rejtett értékeit mutatják be. Ha a pénzügyi háttér lehetővé teszi, szeretnék bővíteni a helyszínek számát, a zempléni kistelepüléseket is bevonva a fesztivál programjába. Várhatóan már novemberben közzéteszik a művészeti napok 2004-es előzetes műsorát.