Gertrúd, Patrik

A legjobbak között a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2003.10.31. 00:00

Programkereső

Újabb megtiszteltetés érte a Budapesti Tavaszi Fesztivált, pontosabban szervezőit. A tekintélyes holland Lokale Festiviteiten internetes oldal ugyanis összeállította Európa ötven legjobb fesztiváljának listáját, amin a BTF egyedül képviseli hazánkat a mezőnyben.

A website összesen 200 fesztivált választott ki a kontinensről 2003 tavaszán: ekkor elsősorban azt vizsgálták, mennyire érdekesek ezek a rendezvények a külföldi turisták számára, illetve hogy hány éve találhatók meg az adott ország kulturális palettáján. Ezt követően 150 programsorozatot töröltek a listáról – már ez sem volt könnyű, ám következett egy még nehezebb feladat. Rangsorolni a tulajdonképpen rangsorolhatatlant, hiszen ötven teljesen különböző fesztivál maradt a felsorolásban a berlini Loveparade-tól a müncheni Oktoberfesten át az avignoni színházi happeningig. Ám a végső rangsorolás után összeállt Európa ötven valóban legjobb fesztiváljának listája.

A holland honlap szerkesztői 12 pont alapján döntöttek: a többi között vizsgálták az egyediséget, a programok számát és fajtáit, azt, hogy a változatos közönségnek kell-e, s ha igen, mennyire megküzdenie azért, hogy jól és tartalmasan szórakozzon, az eseménysorozatok kommunikációját, a belépők árát, a biztonságot. Hosszas viták után végül egy 1-5 fokozatú skálán értékelték a személyes élményeket, illetve utánaolvastak a fesztiváloknak útikönyvekben, honlapokon, újságokban, magazinokban. A legnehezebb az volt, amikor az eredmények alapján a végső sorrendet kellett felállítani, pontosan a rendezvények különbözősége miatt. De végül felszállt a füst, s a www.LokaleFestiviteiten.com honlapon megtekinthető Európa ötven legjobb, legsikeresebb, legszínvonalasabb fesztiválja.

A sorrend inkább csak jelzésértékű, ezt a honlap szerkesztői sem tagadják, hiszen a félszáz programsorozat közé bejutni talán olyan, mint az Oscar-díjkiosztáson nomináltnak lenni. Mindenki nyertes, akinek a neve a listán szerepel. A cél egyébként az volt, a kultúrakedvelő európaiak, s talán a még távolabb élők is könnyedén informálódhassanak a legjobb helyekről a kontinensen, azért, hogy ha csak egy hétvégét akarnak eltölteni valahol, azt is értékesen tehessék.

Természetesen hazánk számára óriási jelentőséggel bír, hogy a nemzetközi palettán amúgy is nagy elismertségnek örvendő Budapesti Tavaszi Fesztivál immár sajátjai között is az egyik legjobbnak találtatott. Még több turista érkezhet ezáltal március-áprilisban Magyarországra, ráadásul éppen ebben az időpontban amúgy sem gyakoriak a hagyományosan elsősorban a komolyzenére épülő fesztiválok. Mert a BTF visszatérő látogatói már tudják, a tavasz Budapesten kezdődik.