József, Bánk

Megjelent a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar első lemeze

2003.10.31. 00:00

Programkereső

Táncok Magyarországról címmel számos hazai és nemzetközi koncertsiker után megjelent az idén 10. születésnapját ünneplő Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar első CD-je.
15843cc9-92c2-4c66-a40f-9dc737d0d262

A 2001-ben a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet elnyert társulás lemezének anyagát nagy magyar zeneszerzők táncritmusban, illetve táncstílusban komponált művei alkotják. A Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Dohnányi Ernő, Weiner Leó és Bartók Béla műveiből válogató lemez anyagát Batta András zenetudós és a zenekar vezetője, a Liszt-díjas Héja Domonkos állította össze.

Zsigó Katalin, a CD-t kiadó Warner Music Hungary képviselője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: mind a zenekar, mind a kiadó, mind pedig a Pannon GSM mint támogató számára premiert jelent e lemez megjelenése. A zenekar első CD-jéről van szó; a Warner saját szervezésében és gondozásában jelenik meg a lemez; a támogató pedig első alkalommal nyújt segítséget komolyzenei CD megjelenéséhez.

Batta András, a lemez művészeti tanácsadója szerint egy „különleges kincs” e lemez a hazai kulturális életben, érdekes és vonzó, cseppet sem kommersz műsorral. A zenekar játékát a frissesség, az odaadás és lelkesedés jellemzi.

Héja Domonkos karmester ismertette a zenekar 2003/2004-es évadjának programját. A következő koncerteken olyan neves művészek lépnek majd fel az ifjúsági zenekarral, mint Meláth Andrea, Ligeti András, Ránki Dezső vagy Rico Saccani.

Az újonnan megjelent CD hiánypótlónak számít a lemezpiacon, s a megjelenéséhez segítséget nyújtók, a megszólaltatott művek és szerzőik, valamint a kitűnő ifjúsági zenekar garancia arra, hogy a CD a nemzetközi piacon is megállja a helyét. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar és a Warner Music Hungary lemezcég között megköttetett hároméves szerződés pedig reményeink szerint arra garancia, hogy a közeljövőben a zenekar második lemezét is hallhatjuk majd.