Beáta, Izolda, Lea

Varázslatos művészetünk

2003.10.31. 00:00

Programkereső

Magyar kulturális évad Angliában II. Erzsébet angol királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök védnökségével november 3-án nyitja meg kapuit a Magyar Magic - Hungary in Focus 2004 elnevezésű nagy-britanniai magyar évad Londonban.

Hasonlóan a francia és az olasz évadhoz, Nagy-Britanniában is kultúránk egésze mutatkozik be. A tizenkét hónapig tartó programsorozat keretében tíz brit város fogadja be a magyar művészeteket. A házigazda a Londoni Magyar Kulturális Központ lesz. A Magyar Turizmus Rt.-vel szoros együttműködésben a szervezők arra is számítanak, hogy turisztikai vonzereje is lesz a kulturális programfolyamnak.

A Magyar varázs - magyar magic keretében zene- és filmművészetünk, irodalmunk, népzenénk, képzőművészetünk legjava kapott meghívást, és indult kulturális követségbe 2004-es európai uniós csatlakozásunk küszöbén. A Magyar Magic hosszú távú célja - fogalmazott Bogyai Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója -, hogy a brit és magyar műhelyek, szervezetek, fesztiválok és a két ország művészei között további kulturális hidak épüljenek, és akadálymentes legyen rajtuk a "közlekedés". A 2004 novemberében befejeződő műsorözön folyamán a magyar művészet teljes spektruma lehetőséget kap a megmutatkozásra. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) idén 800 millió forinttal támogatja az eseménysorozatot. Ebből az összegből valósult meg a Magyar Magic idei nyári előzetese is. Mint Schneider Mártától, az NKÖM helyettes államtitkárától megtudtuk, az évad költségvetése ennek a sokszorosa, a költségek nagyobb részét a brit közreműködő partnerek állják.

A patinás helyszínek - a Barbican Theatre, a Royal Festival Hall, a Brit Filmintézet, a Queen Elisabeth Hall - méltóságot és tekintélyt kölcsönöznek az eseményfolyamnak. A megnyitó az angol főváros egyik jelképének tartott Temze-parti Sommerset House múzeumban lesz Sebestyén Márta és Vukán György Creative Art Triójának koncertjével. Ugyanitt látható a Magyar ezüst- és aranyünnep című nyitó tárlat, mely az Esztergomi Keresztény Múzeum, az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek anyagaiból, valamint az egri ferencesek templomának kincseiből ad válogatást. Szintén jelentős képzőművészeti kiállítás nyílik november 12-én a Freud Múzeumban Álomfestők címmel Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Lesznai Anna műveiből. A Királyi Építészeti Akadémián első ízben szentelnek önálló tárlatot a magyar építészetnek. Először találkozhat a brit közönség a magyar történelmet eredeti fotókkal bemutató anyaggal is, melyet a kecskeméti fotómúzeum gyűjteményéből válogattak.

A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű magyar komolyzene képviseletében november 6-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel a Hairfield Hallsban Kocsis Zoltán és Jandó Jenő közreműködésével. A Wallace Collectionben november 23-án Kelemen Barnabás hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész koncertezik. November 19-21-ig a magyar világzenei fesztiválon a Vujicsics Együttes, a Balázs Elemér Group, a Romano Drom ad ízelítőt a hazai nép- és világzenéből a Lilian Baylis Színházban. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik a Royal National Theatre és a Magyar Nemzeti Színház együttműködése, melynek keretében négy mai magyar színműből - Egressy Zoltán, Háy János, Kárpáti Péter, Németh Ákos egy-egy darabjából - rendeznek felolvasóestet.

Irodalmunk iránt - különösen Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve sikeres angliai kiadását követően - megnőtt az érdeklődés a szigetországban. Jövő novemberig tucatnyi könyv jelenik meg brit kiadók gondozásában, köztük a magyar kortárs költészetet bemutató antológia, Esterházy Péter Harmonia Cćlestis című munkájának angol fordítása, Bächer Iván novellái. Bartók Béláról és Radnóti Miklósról szóló tanulmánykötetek és Molnár Ferencről életrajz is kerül majd az angol tékák polcaira. Bradfordban hangsúlyt kap a magyar mozi, Glasgow-ban a magyar modernizmus nagyjai "mutatkoznak be", Huddersfield pedig a helyi kortárs zenei fesztivál keretében Eötvös Pétert üdvözli.