Sándor, Ede

A fáradhatatlan

2003.11.03. 00:00

Programkereső

A Budapest Kongresszusi Központban lép fel Dave Brubeck Michael Jacobs: Fejezetek a jazz történetéből című könyvében olvasható: „Nos én tagadom, hogy ezek a srácok rossz zenészek lettek volna, mert ők valamennyien: Gerry (Mulligan), Lee (Konitz), Stan (Getz), Dave (Brubeck), Kai (Winding), Lennie (Tristano) mind jó zenészek voltak. Ám semmi újat nem hoztak létre, és ők tudták ezt, és nem voltak a legjobbak abban, amit csináltak”.

Mint a fenti idézet is bizonyítja, Miles Davis, a kitűnő, fekete trombitás finoman szólva nem rajongott az úgynevezett west coast jazz „fehér” stílusirányzatának képviselőiért. Miképpen az igazi dzsesszisták is némi fanyalgással fogadták az említett muzsikusokat, akik formailag letisztult, közérthető, ám szerintük kevésbé izgalmas, fordulatos dzsesszt játszottak.

Meglehet: valóban sok ellenérzéssel kellett megküzdeniük, ám muzsikájuk mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy a dzsessz egyre több emberhez talált utat. Őket, és persze a lemezeiket sokkal többen ismerik, mint a műfaj gyökereit marcangoló zenészeket, akik a mai napig csak a beavatottaknak játszanak.

Itt van például Dave, aki egészen pontosan Dave Brubeck.

Aki legendás kvartettet alapított, amely a ma már talán legismertebb dzsessz-örökzölddel ért el sikereket, a Paul Desmond szaxofonos által szerzett Take 5-val. Aki az utóbbi évtizedek valamennyi amerikai elnökének muzsikált, aki egy időben egyszerre volt a közönség és a szakemberek szerint is az év dzsessz-zenésze. Aki első dzsesszmuzsikusként a Time magazin címoldalára került, aki a Gorbacsov házaspárnak igyekezett megmutatni az amerikai kultúra egy szeletét. Aki a Grammy-életműdíj tulajdonosa, amúgy írt musicalt, balettzenét, oratóriumot. Akinek több mint száz albuma jelent meg, az 1960-ban kiadott Time out című korongja az első milliós példányszámban eladott dzsesszlemez volt.

Aki egyébként David Warren Brubeck néven 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban. Aki már 13 évesen profi dzsessz-zenekarokban muzsikált, akiről az agyonkoptatott közhelyesség súlya nélkül leírhatjuk: élő legenda.

Aki nyolcvanhárom évesen is fáradhatatlan, külföldi turnékra jár. Aki már többször (legutóbb 1997-ben) járt nálunk, minden alkalommal zajos sikereket aratott, és aki ismét ellátogat Budapestre: utóbbi időkben megszokott kvartettjével november 3-án, este nyolc órakor a Budapest Kongresszusi Központban lép fel.

Aki kicsit talán maga a dzsessztörténet.