Márk

Kezdődik a Magyar Magic

2003.11.03. 00:00

Programkereső

Ma este Londonban, a Temze-parti patinás múzeumban, a Somerset House-ban a kenti herceg - a brit és a magyar kulturális miniszter jelenlétében - megnyitja a Magyar ezüst- és aranykincsek című kiállítást. Ezzel hivatalosan elindul a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic.

Londonban egy hete sztrájkolnak a postások, ezért a Magyar Magic szervezői aggódnak, vajon a ma estére, a Somerset House-ba invitáló meghívók megérkeztek-e a címzettekhez. Mindenesetre Londonban óriási a kulturális pörgés: a most zajló filmfesztiválon a mai tárlatmegnyitóval egy időben mutatják be Bertolucci Álmodozók című filmjét Jeremy Ironsszal a főszerepben, aki meg is jelenik a premieren. Londonban promotálja a Három tenor új CD-jét Luciano Pavarotti, a National Galle-ryben pedig nagyszabású Van Gogh-kiállítás látható.

Visszatérve a Magyar Magicre a nyitótárlat anyagát Timothy Stevens, a Somerset House aranygyűjteményének kurátora választotta ki Magyarországon, a Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, az Esztergomi Keresztény Múzeum és az egri ferencesek templomának kincseiből. A nagy-britanniai magyar évad egyébként is igazodik a brit kulturális élet szerkezetéhez. A szigetország vendéglátó intézményei nem a magyar válogatók által tálalt kész programot kapnak: az előadók és a produkciók kiválasztásában egyenrangú partnerként vesznek részt a brit vendéglátók és a magyar szervezők. Ezért csak azok szerepelnek a Magyar Magicen, akinél korábban személyesen meggyőződtek a brit múzeumok, koncerttermek, könyvkiadók és színházak vezetői, hogy a majdani közönség szívesen fogadja őket. "Nem kínálunk zsákbamacskát, hiszen el sem fogadnák tőlünk. Csak olyasmit ajánlunk, amiről tudni lehet, hogy igény van rá” - mondta kérdésünkre Békés Pál író, a rendezvénysorozat kurátora.

Hogy melyik magyar művészre vagy művészeti ágra van leg-inkább kereslet Nagy-Britanniában, arra nem egyszerű válaszolni. Vannak olyan együttesek - így a Budapesti Fesztiválzenekar -, amelyek "saját jogon”, szinte önjáróan kerültek be a programba. És van kifejezetten ünnepelt magyar művész is, például Schiff András, akiért kapkodnak Londonban és más brit koncerttermekben. Egyes műfajok azért lehetnek érdekesek a britek számára, mert Anglia multikulturális közeg, ahol igen sok bevándorló él, és ez erősen meghatározza a közönség érdeklődését. Kifejezett igény mutatkozik például az autentikus népzenére, a kisebbségi, nemzetiségi zenére. Érdeklődnek a táncszínházi produkciók iránt, például Bozsik Yvette vagy Magyar Éva, illetve az általa alapított Sámán Színház neve jól cseng Nagy-Britanniában. Más műfajokat és művészeket szívósan és türelmesen ajánlgatni kell, hátha sikerül - véli Békés Pál.

A Magyar Magic egyik kulcsszereplője az 1999 óta Londonban működő, Bogyay Katalin által vezetett Magyar Kulturális Központ. Az intézménynek sikerült az Egyesült Királyság számos fontos kulturális helyszínére "betörni”, kapcsolatokat kiépíteni. A Magyar Magic fontos alapelve a regionalitás - tette hozzá Békés Pál. Ezért, bár az első hetekben London lesz az események központja, később bemutatkoznak Nagy-Britannia más városaiban is. Otthont ad koncerteknek, filmvetítéseknek Glasgow, Bradford és Bristol. Az évad keretében fesztivál helyszíne lesz Liverpool, Cambridge, Cardiff, Oxford, Edinburgh, Canterbury és Belfast.

"Nemcsak egyszeri tűzijátékot szeretnénk, hanem olyan produktumokat, melynek a petárdái nyomot is hagynak” - jegyezte meg Békés Pál. Erre kiválóan alkalmas a magyar irodalom megjelenítése Nagy-Bitanniában. A legnagyobb vállalkozásnak a négyszáz oldalasra tervezett, George Szirtes és Vajda Miklós által szerkesztett kortás költészeti és prózai antológia ígérkezik. A várhatóan jövő tavasszal megjelenő kötet, amelyet a Random House kiadó jegyez, a rendszerváltás utáni irodalmi művekből válogat, rövid kitekintéssel a közelmúlt magyar irodalmára is, ezért nem hiányozhat az antológiából a Nagy-Britanniában is igen sikeres Márai Sándor prózája sem. Megjelenik angol nyelven Esterházy Péter Harmonia Caelestise, tanulmánykötetet adnak ki Bartók Béláról és Radnóti Miklósról, életrajzot Molnár Ferencről. Brit kiadó gondozza majd Bächer Iván novelláit, valamint Ács Irén Ôrizd meg című kötetét is.

Az évad színházi produkcióinak egy részét a Channels program foglalja magába. A Királyi Nemzeti Színház vállalta, hogy négy magyar művet felolvasó-színházi formában bemutat. A drámákat a teátrum stúdiójának francia származású dramaturgja, Philippe Le Moine válogatta. Eldőlt, hogy a négy mű Egressy Zoltán Portugál, Háy János Gézagyerek, Kárpáti Péter Negyedik kapu és Németh Ákos Autótolvajok című darabja.