Csilla, Noémi

Dave Brubeck hódított Budapesten

2003.11.04. 00:00

Programkereső

Telt ház elõtt adott nagy sikerû koncertet tegnap este a Dave Brubeck kvartett a Kongresszusi Központban.

A fiatalabb és az idősebb korosztály képviselői egyaránt kitörő lelkesedéssel üdvözölték tegnap este a Kongresszusi Központ színpadán a dzsessz "élő legendájának" számító Dave Brubeck-et és együttesét. A 83 éves, kicsit hajlott hátú, ősz hajú pianista a csaknem másfél órás koncert során ezúttal is bebizonyította, nem hiába a dzsessz nagymestere.

A bemutatott lassú és gyors számok arányosan váltogatták egymást, miközben a dzsesszben szokásos téma felvezetés után és a téma lezárása között mindig Bobby Militello alt-szaxofonos és fuvolás kezdte meg a 2-3 perces improvizációkat, Michael Moore bőgős folytatta, majd Brubeck következett, akinek briliáns játékában egyaránt felismerhettük mind a cool dzsessz és a komolyzene elemeit, mind a szokatlan ütem-, és akkordváltásokat.
Két szám között Brubecknek még arra is jutott energiája, hogy beszámoljon kiadás előtt álló új CD-jükről és soron következő londoni turnéjukról.

A koncert befejező száma természetesen a "Take Five" volt, amikor Bobby Militello és Randy Jones dobos improvizációs készségét csillogtatta, ezt követően a publikum egyszerűen nem hagyta távozni a művészeket, a tapsvihar kikényszerítette a ráadást is, a "Take The "A" Train"-t.

Az előzenekarként bemutatkozott és szintén modern dzsesszt játszó magyar Jazzpression kvartett kitűnően hangolta rá a közönséget Brubeck együttesének játékára.