Konrád

Három lemez egy hónapban

2003.11.05. 00:00

Programkereső

Igazán termékeny őszi szezont mondhat magáénak az Erdődy Kamarazenekar. Az együttesnek három CD-je lát napvilágot novemberben, s így a zenekar működésének kilenc éve alatt tíz kiadott lemezt tudhat maga mögött.
010356f9-a8fe-4fe8-8a50-983a0548d713

Az Ignaz Pleyel Hegedűversenyét és Szerenádját első felvételként megörökítő új CD folytatása a tavalyi évben megjelent, Pleyel csellóversenyeit tartalmazó dupla CD-nek, egyben befejezése a szerző összes vonós versenyművét bemutató, a Hungaroton Classic gondozásában kiadott sorozatnak. Pleyel hegedűversenye két zárótétellel maradt fenn, s a most megjelenő lemez érdekessége, hogy mindkét befejezést tartalmazza. A lemezen Szabadi Vilmos hegedűművész és Szabó Péter csellóművész szólójátékát hallhatjuk az Erdődy Kamarazenekar közreműködésével.

A tervek szerint még ebben a hónapban a boltokba kerül az a Hungaroton-kiadvány, amelyen a zenekar a Kollár Éva vezette Monteverdi Kórussal kortárs magyar szerzők műveit szólaltatja meg. A lemezen hangsúlyos helyet kapott – szintén első felvételként – Orbán György Stabat Mater című műve, amelyet 2000-ben, kifejezetten a zenekar felkérésére komponált. A felvétel szólistái Kolonits Klára és Megyesi Schwarz Lúcia, karmestere Déri András.

A Szefcsik Zsolt hegedűművész által vezetett együttes legközelebb november 11-én este hat órától lesz hallható az MTA Kongresszusi termében. A lengyel nemzeti ünnep alkalmából, a budapesti Lengyel Intézet felkérésére rendezett koncerten két lengyel (Karlowicz, Baczewicz) és két magyar (Weiner, Orbán) zeneszerző egy-egy műve szerepel.

Ugyancsak a Magyar Tudományos Akadémia (Díszterem) ad otthont az Erdődy kamarazenekar november 21-i hangversenyének, amelyet a Magyar Rádió is rögzít. A koncerten Vashegyi György vezényletével Haydn ritkán hallható A-dúr („Tempora mutantur”) szimfóniája mellett Hummel E-dúr zongoraversenye hangzik el Szokolay Balázs szólójával, valamint magyarországi bemutatóként a bécsi Anton Eberl merész hangzású, 1803-ból származó Esz-dúr szimfóniája.