Konrád

Zenei dráma és multimédia

2003.11.08. 00:00

Programkereső

Az Orkest de Volharding vendégszereplése a Trafóban Hollandia egyik vezető kortárs együttese, az Orkest de Volharding vendégszerepel szombat este a Trafóban (IX, Liliom utca 41.) – főleg Louis Andriessen-műveket játszanak filmvetítéssel egybekötve.

Louis Andriessen nevét – nemhogy szerzeményeit – nem sokan ismerik nálunk, pedig a holland kortárs zene egyik legfontosabb alakja. Műveit rendszeresen játsszák a mai zenére érzékeny vezető zenekarok, még ha nem mifelénk is, bár legutóbb októberben a Bang on Can együttes egy Andriessen-opusszal (Worker’s Union) zárta nagy sikerű budapesti koncertjét.

A harmincegy éve működő Orkest de Volhanding neve szintén nem túl ismert nálunk, pedig talán a legjobb holland kortárs együttes. Az sem véletlen, hogy Andriessennel szoros a kötődésük: Willem Breuker szaxofonossal közösen alapította a zenekart. 1972 tavaszán az amszterdami Carré Színházban klasszikus és improvizatív zenét játszó muzsikusokkal éppen Andriessen De Volharding (Állhatatosság) című darabját mutatták be, és a koncert olyan sikert aratott, hogy elhatározták, együtt maradnak: ezzel megalakult az Orkest De Volharding. A különleges összetételű (három szaxofon, három trombita, három pozan, egy kürt, egy furulya/pikoló, egy zongora és egy nagybőgő/basszusgitár) együttes teljesen új utat mutatott az akkoriban igen konzervatív holland zenei életben.

Repertoárjukban főleg olyan darabok szerepelnek, amelyeket nekik komponáltak, állítólag e művek száma már meghaladja a kétszázat. Nyitottak a társművészetek felé is, gyakran dolgoznak színházi, táncos vagy opera-előadásokban, és több művüket multimédiás kísérettel adják elő. Így lesz ez a budapesti koncertjükön is, ráadásul ma este Magyarországon először látható Peter Greenaway és Louis Andriessen közös – Mozart halálának kétszázadik évfordulója alkalmából, a BBC megrendelésére készített – M is for Man, Music, Mozart című operafilmje.