Béla

Al Di Meola és Horgas Eszter a BS-ben

2003.11.09. 00:00

Programkereső

Bizet Carmen című operájának egy mai korba áthelyezett, egészen új változata kerül színpadra november 14-én, este fél nyolckor a Budapest Sportarénában. A Bizet-Malek-Nagy szerzőtrió Carmen című darabjának ősbemutatója a cross-over műfaj lehetőségeit használja fel.
d2465bda-e9f5-424c-a6c9-7505589d1615

Horgas Eszter fuvolaművész évek óta az úgynevezett cross-over irányzat jeles hazai képviselője, amely a műfajok találkozását és ebből egy újszerű feldolgozás születését jelenti, elsősorban a dzsessz és az ethnomuzsika világában. Partnerei Malek Andrea, Csengeri Attila, Fekete Kovács Kornél és a világhírű gitáros, Al Di Meola lesznek, az ősbemutatót pedig a Valami Amerika alkotója, Herendi Gábor rendezi.

A négy főszereplő – közelítve a kortárs zenéhez – négy zenei műfajt hoz a történetbe: Carmen (Horgas Eszter fuvolaművész) a latin zenei világ, Micaela (Malek Andrea musical-énekesnő) a mai musical-zene, Escamillo (Fekete Kovács Kornél jazz trombitás) a jazz, Don José (Csengeri Attila tenor-operaénekes) a klasszikus zene nyelvén szólal meg.

Al Di Meola többször volt Budapest vendége. Muzsikája az előadáson olyan garancia, amely nemzetközi érdeklődést biztosíthat a speciálisan magyar kezdeményezés számára. A budapesti ősbemutató remélhetőleg csak nyitánya egy nemzetközi bemutatkozásnak: az előadás kiállításának igényessége, a különleges zenei élmény, a dramaturgiai megoldások és nem utolsósorban a fellépő művészek jelenléte talán felkelti a külföldi impresszáriók és a média érdeklődését is.