Csilla, Noémi

Ünnepi hangverseny a Zeneakadémia alapításának 128. évfordulója alkalmából

2003.11.10. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémia Nagytermében kerül sor november 14-én este fél nyolctól a Zeneakadémia Baráti Köre által rendezett jótékonysági hangversenyre, a Zeneakadémia megalapításának 128. évfordulója alkalmából.
d265f254-ab78-4510-a04f-bd342bc3a7d0

A Zeneakadémia alapításának eszméje 1869-ben merült fel azzal a céllal, hogy a tehetséges növendékek itthon részesülhessenek olyan felsőfokú képzettségben, amit addig csupán külföldön szerezhettek meg. A magyar parlament 1873-ban szavazta meg az intézmény felállításának költségeit. E döntés egyúttal Liszt Ferenc számára is lehetőséget kínált arra, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait hazájával. 1875 márciusában kinevezték a Zeneakadémia elnökévé, amely abban az évben, október 14-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény igazgatója Erkel Ferenc, a magyar zene prominens személyisége lett.

A tanítás a Zeneakadémián szerény keretek között indult meg, öt tanár és 38 növendék részvételével. A Zeneakadémia első otthona egy bérház volt a Duna-parti Hal-téren, ahol a minisztérium 1873-tól Liszt részére egy lakást bérelt. A tanítás megkezdésekor már a teljes épületet az oktatás rendelkezésére bocsátották, de igazán méltó elhelyezést csak négy évvel később kapott a Zeneakadémia, amikor a Sugár úton (Andrássy út) önálló épületet emeltek a számára.

A 128 éve működő intézmény „tiszteletére” adandó koncerten a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara mellett fiatal művészek lépnek színpadra: Tóth Péter, Borbély László (zongora), Bábel Klára (hárfa), Seres Dóra (fuvola), Káli-Fonyódi Fruzsina (oboa), Dósa Etele (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt) és Cserna Magdolna (fagott). A hangversenyen Mozart Esz-dúr kétzongorás versenye, Fuvola-hárfa versenye, valamint Sinfonia Concertante-ja csendül fel Ligeti András vezényletével.