Csilla, Noémi

Szerb rezesbanda, szlovák blues

2003.11.11. 00:00

Programkereső

Nehéz döntés előtt állnak a dzsessz és az etnozene kedvelői. Ma este fél nyolctól, a Zeneakadémia nagytermében rendezendő Made in Serbia című esten előbb a Braca Teofilovici, majd a világhírű Boban Markovic Orkestar lép színpadra.

Ugyanebben az időben, a terézvárosi New Orleans klubban a nagyszerű szlovák énekes, Peter Lipa mutatja be Beatles in Blue(s) című új lemezét, majd a Djabe együttes unplugged koncertje következik a marokkói Saïd Tichiti vendégszereplésével.

Boban Markovicot és zenekarát aligha kell bemutatni a magyar közönségnek: az elmúlt években hatalmas sikerrel koncerteztek a többi között a Sziget Fesztiválon, Szentendrén, Kapolcson, Debrecenben és más helyszíneken. A szerbiai trombitás és balkáni roma zenét játszó rezesbandája számára az Emir Kusturica filmjeiben való közreműködés hozta meg a nemzetközi hírnevet, s azóta - vagyis a kilencvenes évek közepétől - megszakítás nélkül járják a nagy fesztiválokat. "Ha kicsit patetikusan akarnék fogalmazni, azt mondhatnám, hogy Indiától Andalúziáig mindenütt megtalálhatók a cigányság zenekultúrájában azok az elemek, amelyekből én is merítek. A mai Görögország, Törökország, Szerbia, Macedónia és Románia területén van a legnagyobb hagyománya ennek a rézfúvós előadói stílusnak. Biztos, hogy van valami a Balkán-félsziget múltjában és jelenében, ami kedvez a néha féktelenül szilaj, máskor búskomor, de mindig nagyon feszes ritmusú és nyers hangzású muzsikának” - mondja Boban Markovic, a banda stílusát elemezve. A Boban Markovic Orkestar zeneakadémiai koncertjén Boban fia, az ugyancsak trombitán játszó Marko Markovic is színpadra lép.

A Made in Serbia című est másik közreműködője egy hazájában ugyancsak roppant népszerű csapat, a Braca Teofilovici. A Ratko és Radisa Teofilovic ikerpár vezette zenekar a hagyományos szerb népzenéből teremt új, kreatív zenei világot, többszólamú énekléssel, duda- és dobkísérettel.

Aki a Zeneakadémia helyett a Lovag utcai New Orleans klubot választja, az ugyancsak nemzetközi hírű - anyagi ágon magyar származású - szlovák énekes, Peter Lipa Beatles in Blue(s) című új lemezének élő bemutatóját hallgathatja meg, ami este hét órakor kezdődik. A hatvanesztendős Lipa - akit ma is a legjobb európai dzsesszénekesek között tartanak számon - stílusa a blues, a soul és a klasszikus mainstream ötvözete, amelyeket virtuóz improvizációkkal egészít ki. Új albumát Pozsonyban, szlovák muzsikusok közreműködésével rögzítette, de Budapesten jelent meg, a Gramy Records gondozásában. A lemezen tizenhat Beatles-örökzöld dzsesszfeldolgozása hallható. Peter Lipa után, fél kilenctől egy újabb lemezbemutató következik: a dzsessz és a world music határán egyensúlyozó Djabe együttes - Barabás Tamás, Égerházi Attila, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán, Banai Szilárd, Sipos András - Unplugged at the New Orleans című dupla CD-jének premierje. Az est vendége Saïd Tichiti marokkói muzsikus, aki már egy korábbi Djabe-lemezen (Update) is közreműködött.