Zita, Mariann

150 éves a Budapesti Filharmóniai Társaság

2003.11.13. 00:00

Programkereső

Jubileumi koncerttel, kiállítással, érmével és lemezekkel ünnepli idén a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 150. évfordulóját. Az együttes első koncertjét 1853. november 20-án, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében adta; a legnagyobb múlttal rendelkező együttesek közé tartozik, s a legrégebbi zenekar Magyarországon.
4a2430e0-0264-4403-a097-28ecfc2f9233

A különleges jubileumot számos izgalmas programmal teszik még emlékezetesebbé, hiszen egy egyedi ezüst emlékérmet jelentetett meg róluk a Magyar Nemzeti Bank, a társaság történetéről kiállítást rendeznek a Magyar Állami Operaház Királyi Lépcsőházában, amelyet szeptember 15-én, 19 órától láthatnak az érdeklődők, s emellett több CD-jük is napvilágot lát. Az ünnepi, dupla albumon a zenekar zenetörténeti felvételei kaptak helyet, a dirigensek között Dohnányi Ernőt, Otto Klemperert, Solti Györgyöt, Sergio Failonit, Lamberto Gardellit, Kodály Zoltánt, Ferencsik Jánost, Erich Bergelt és Rico Saccanit is megtalálni, s olyan szólistákat hallhatnak az érdeklődők, mint Némethy Ella, Székely Mihály vagy Bartók Béla.

Emellett egy másik CD-sorozat is megjelent az együttes jubileumára. A 22 lemez Rico Saccani 1997 óta elhangzott élő koncertfelvételeiből készült, amelyet a vezető karmester, művészeti tanácsadó a Budapesti Filharmóniai Társaság élén dirigált. Az angliai kiadású sorozatban többek között Sosztakovics, Rahmanyinov, Liszt, Dvorak művei kaptak helyet, de Orff Carmina Buránája, Berlioz Fantasztikus szimfóniája, Holst Planéták című darabja, Kodály Háry János-szvitje vagy Csajkovszkij Francesca da Riminije is a felvételek között van.

A jubileumi év kiemelkedő eseménye lesz az ünnepi hangverseny 2003. november 20-án, s a műsorban ugyanazoknak a kompozícióknak tapsolhat a közönség, mint az együttes legelső koncertjén. Meyerbeer Struensee-nyitányát követően Mozart Don Giovannijának egy áriája hangzik fel Rost Andrea előadásában, majd Mendelssohn Szentivánéji álom című darabjából a nászinduló következik, végül Beethoven VII. szimfóniája zárja az estet. A hangverseny emellett azért is rendhagyó, mert ezen az estén négyen is a karmesteri pódiumra lépnek: Rico Saccani mellett Kovács János, Lukács Ervin és Héja Domonkos dirigálja a 150. évfordulóját ünneplő Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát.