György

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

2003.11.13. 00:00

Programkereső

A hagyomány szerint novemberben rendezi Szegeden a Vántus István Társaság a Vántus István Kortárszenei Napokat, ezúttal 16-a és 23-a között.
3229aca5-681f-4824-b5aa-0bee83fc46b4

A program kamarahangversennyel nyílik a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskola Kara Fricsay-termében, amelyen Gémesi Géza, Hollós Máté, Huszár Lajos, Jeney Zoltán, Legánÿ Dénes, Madarász Iván, Reményi Attila és Tihanyi László egy-egy kompozíciója mellett zongorakíséretes előadásban felhangzik egy kép Vántus István Aranykoporsó című operájából.

17-én hétfőn délután szokás szerint a Somogyi-könyvtár ad otthont A „Zeneszerző és közönsége” beszélgetésnek, amelynek ezúttal Jeney Zoltán a vendége.

Először csatlakozik kiállítás a koncertsorozathoz. A Bálint Sándor Művelődési Házban 18-án nyílik Felvégi Andrea fotóművész zenei tárgyú képekből összeállított tárlata. Közreműködik Petr Hala cseh zongoraművész, aki aznap délelőtt a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Ének-zene Tanszékén ad matinét.

18-án este a Bartók Béla Művelődési Központban Kocsár Miklós és vendégei lépnek pódiumra. Az idén 70-ik születésnapját ünneplő szerző kórus- és kamaraművei mellett elhangzik Vántus néhány dala is. Kocsár beszélgetőpartnere – miként előző nap Jeneyé Hollós Máté, s ő nyitja meg a Felvégi-kiállítást is.

Ligeti György 80-ik születésnapját köszönti a Somogyi-könyvtár szerda délutáni előadása és kamarakoncertje, amit este a Fricsay-teremben Bánkövi Gyula, Durkó Péter, Horváth Barnabás, Horváth Balázs, Sáry Bánk és Tóth Péter műveiből összeállított hangverseny követ.

Csütörtökön a „Törpék és óriások” Király-König Péter Zeneiskolabeli rendezvényén zenetanulók adnak számot a mai zenében folytatott tanulmányaikról. 23-án a Victoria Kamarakórus estje zárja a programot, amely hat magyar és öt külföldi szerző alkotásaival ismerteti meg a közönséget.