Konrád

Megújul a Zeneakadémia

2003.11.14. 00:00

Programkereső

Ünnepi hangversenyt rendeznek ma este a Zeneakadémia alapításának 128. évfordulója alkalmából. Az Egy iskola, három versenymű, nyolc szólista című koncertet a Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület rendezi. Elsősorban lobbizással, szakértők bevonásával s a mai koncerttel is a Zeneakadémia közelgő rekonstrukcióját szeretné segíteni.

Magyar Bálint oktatási miniszter három hete jelentette be, hogy a rekonstrukcióval összefüggő tervezési munkákra a Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc alkotta építészeti team kapott megbízást. A nyertes pályázóknak most beruházási programot kell összeállítani, ami alapján a minisztérium kormány-előterjesztést készít. A tervek szerint 2004 közepén indulhat meg az engedélyezési eljárás, 2005-ben megkezdődne a kivitelezők versenyeztetése, 2006-ban pedig a tényleges építkezés. Az elképzelések szerint 2007-re - a Liszt Ferenc téri palota építésének centenáriumára - kívül-belül megújulhat a Zeneakadémia, visszaköltözhet az oktatás, és újra lehet koncerteket rendezni. A jelenlegi számítások szerint a beruházás teljes büdzséje csaknem tízmilliárd forint, amihez egyelőre még nem állnak rendelkezésre a költségvetési források.
Locsmándi Miklós, a Zeneakadémia Baráti Körének elnökségi tagja, a Magyar Hírlapnak elmondta: a saját eszközeivel - ami elsősorban lobbizást és szakértők bevonását jelenti - már eddig is igyekezett elősegíteni a Zeneakadémia épületének mielőbbi teljes rekonstrukcióját. Ami nemcsak felújítást, hanem átalakítást is jelent. A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület 1997 óta minden év november 14-én megünnepli az intézmény születésnapját: a Zeneakadémia első tanévnyitóját ugyanis 1875-ben ezen a napon tartották. A rendszerváltás után az állami szerepvállalás jelentős csökkenése a kilencvenes években mind nehezebb pénzügyi helyzetbe sodorta a Zeneakadémiát, amely 1997 közepén már a csőd szélére került. Svédország akkori budapesti nagykövetének felesége, Birthe Lundvik a szorongató anyagi gondok enyhítése céljából alapította meg a Zeneakadémia Baráti Körét. A kezdeményezéshez jó néhány diplomata, közéleti személyiség és művész csatlakozott, így az alapítók, illetve a tiszteletbeli tagok között megtalálható Göncz Árpád, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, Kurtág György, Marton Éva, Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen és Solti György özvegye is.
Az alapító okirat szerint a baráti kör elősegíti a Zeneakadémia hazai és nemzetközi megismerését és megbecsülését, karitatív akciókat szervez, adományokat gyűjt, hogy hozzájáruljon a Zeneakadémia értékeinek és művészi színvonalának megőrzéséhez. Támogatják a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek művészi és pedagógiai törekvéseit: az egyesület egyik legfőbb feladata a tehetséges akadémisták hazai és nemzetközi versenyeken, mesterkurzusokon való részvételének részleges finanszírozása. A civil szervezet működése új lendületet kapott, amikor 2001-ben Marton Péter, Németországból hazatért üzletember lett az egyesület elnöke. Marton úgy véli, "az egyesület mára sokszorosan bizonyította létjogosultságát: évről évre növekszik annak a segítségnek - akár forintban is kifejezhető - értéke, melyet a civil szervezet az Akadémia támogatására felajánl”.
A ma esti hangverseny fővédnöke Hiller István kulturális és Magyar Bálint oktatási miniszter. Batta András rektorhelyettes köszöntője után a koncerten Mozart versenyművei hangzanak el zeneakadémisták tolmácsolásában. Az Esz-dúr kétzongorás versenyt Tóth Péter és Borbély László játssza, a Fuvola-, hárfaverseny két szólistája Seres Dóra és Bábel Klára lesz, a fúvósokra írt Sinfonia concertantét Káli-Fonyódi Fruzsina (oboa), Dósa Etele (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt) és Cserna Magdolna (fagott) mutatja be, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Ligeti András vezényletével. A közreműködők lemondanak tiszteletdíjukról, s így az est bevételét az egyesület teljes egészében a Zeneakadémia céljaira fordítja.