Béla

Magyar Faust a francia Mezzón

2003.11.17. 00:00

Programkereső

A világ legrangosabb komolyzenei csatornája, a Mezzo Televízió első alkalommal tűz műsorára Magyarországon készült operaprodukciót – a Szegedi Nemzeti Színházban francia–magyar koprodukcióban február közepén bemutatott Faustot november második felében öt alkalommal is levetítik. Az első időpont: november 15., 20:50.

Az Európában több mint 30 millió háztartásban fogható Mezzo általában csak a világ legrangosabb színpadain (Covent Garden, Scala, Chatelet, Metropolitan) készült operaprodukciókat mutat be, és tízéves fennállása alatt még soha nem közvetített előadásokat Európának erről a részéről. Ráadásul a Faust előtt ebben a hónapban két operabemutatót láthattak a Mezzo nézői – Berlioz A trójaiak című művét a párizsi Théatre du Chatelet-ből és Puccini A nyugat lánya című vígoperáját a milánói Scalából.

– Ez a megtiszteltetés számomra annak bizonyítéka, hogy függetlenül mindenféle előítéletektől, kapcsolatoktól és viszonyrendszerektől, az ember munkája magában is megél – reagált minderre Alföldi Róbert, a szegedi előadás rendezője. Mint mondta, a televíziós produkció elsősorban Horváth Ádám érdeme, aki tíz nappal a február 14-i premier előtt gyakorlatilag leköltözött Szegedre, végigülte az összes próbát, minden részletet megbeszélt vele, és végül egyenes adásban olyan produkciót volt képes összerakni, amit mindenfajta utómunka nélkül a Mezzo is érdemesnek tartott leadni.

A francia televíziós csatorna amúgy már áprilisban jelezte, hogy érdeklődik az előadás iránt, csak a produkciónak túlságosan sok jogtulajdonosa volt, a Szegedi Nemzeti Színháztól kezdve a Francia Intézeten át a Magyar Televízióig. Plusz közel 300 művésztől kellett megszerezni a hozzájárulást. A közvetítő szerepét elvállaló Armel Produkció és Sajtóirodának végül szeptember végére sikerült minden érintett féllel egyezségre jutnia, ezért csúszott ennyit a Mezzo-bemutató.

A franciákat vélhetően a produkció modern, gyakorta provokatív hangvétele fogta meg. Alföldi Róbert Gounod klasszikus operáját ugyanis modern, XXI. századi környezetbe ültette át, mint akkoriban nyilatkozta, „a színház meghal, ha nem reagál arra, mi körülötte történik. Ha csupán bemutatná a régiek által teremtett értékeket, múzeum lenne”. A Faust idehaza igen vegyes szakmai visszhangot váltott ki, különösen az énekesek teljesítményét kritizálták sokat, a szegedi közönség szavazatai alapján viszont az előző évadban Alföldi rendezése nyerte el a Dömötör-díjat.

A Faust amúgy Alföldi első opera-rendezése, mint mondta, „elég jóba lett mostanság a műfajjal”, további tervei között szerepel Bartók A kékszakállú herceg vára, Eötvös Péter A balkon vagy Wagner Bolygó hollandi című zenedrámájának színpadra állítása.