Béla

A Babos Romani Project dzsesszkoncertje Szegeden

2003.11.19. 00:00

Programkereső

A dzsesszrajongók által létrehozott Kreatív Zenei Alapítvány sorozatában csütörtökön este 7 órától a Babos Romani Project ad koncertet a Szegedi Ifjúsági Házban – tájékoztat a Délmagyarország napilap internetes honlapja.

A Babos Romani Project vezetője a hazai dzsesszélet egyik legismertebb gitárosa, az 54 éves Babos Gyula, akinek zenei karrierje 1972–74-ben a Rákfogó zenekarral, majd 1979-től a Saturnus együttessel bontakozott ki. A hetvenes évek végén közös tévéfelvételen szerepelt Szabó Gáborral, aki jelenleg a legismertebb magyar dzsesszgitáros külföldön.

A kilencvenes évek elején Babos Gyula a Petőfi Csarnokban emlékezetes koncerteken lépett fel Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd Frank Zappa, később James Moody és Tony Scott voltak partnerei. 1994-ben a Sony kiadásában jelent meg Babos Gyula eddigi legsikeresebb CD-je, a Blue Victory.

1997-ben alakult meg a Babos Romani Project, amely már számos hazai és külföldi fesztiválon sikert aratott az elmúlt években. A zenekar tagjai többnyire fiatal, tehetséges zenészek: Oláh Cumó Árpád zongorista, aki fiatalabb korában kapott a Blue Note európai kiadójától lemezfelvételi lehetőséget, mint annak idején Herbie Hancock, a lemezcég későbbi nagy sztárja. Oláh Cumó Árpád külföldi tanulmányai miatt jelenleg nem tagja az együttesnek, így helyettese, az ugyancsak fiatal Nagy Lajos játszik a szegedi koncerten is.

A dobok mögött Borlai Gergő ül, akit egy dzsesszlap a „magyar ufó" néven emlegetett, mondván: normál emberi lény ilyen teljesítményre nem képes. Hárs Viktor basszusgitáros, bőgős régi, megbízható partnere Babosnak.

Az énekes szekció is elsőrangú. Kunovics Katinka videoklipekből is ismerős lehet a közönség számára, hiszen a népszerű Romantic együttes egyik énekesnője. Jelinek Emil – aki egyébként kiváló dobos is – egy új, Magyarországon eddig szinte ismeretlen stílus, az úgynevezett scatténeklés úttörője. A scatténeklés amerikai színes bőrű zenészekre volt jellemző, de ők is valószínűleg visszavonulnának, ha egyszer meghallgatnák, amit Emil egy-egy koncerten produkál. Emilió művésznéven nemrégiben került a boltokba Nagyon nagy világ című CD-je.

Amit Babos most játszik, az gyermekkora muzsikája, édesapja kifinomult cigányzenéje, a Beatles, Wes Montgomery, Pat Metheny zenéje, valamint népzenei, pop- és dzsesszhatások különleges, egyedülálló egyvelege.