Konrád, Tivadar

Aréna Classic 2.

2003.11.19. 00:00

Programkereső

Klasszikus zene másképpen…hogy mit is jelent ez? Egy régi műfaj merőben újfajta megközelítését. Komolyzenei koncertet a műfaj népszerű gyöngyszemeiből, szimfonikus zenekarral, világszínvonalú énekesekkel és zenészekkel és mindezek mellé fantasztikus fény- és díszletkompozíciót lézerrel, pyrotechnikával, különleges díszletelemekkel.
5874100f-5c06-4f74-9a7a-0f1cc4f1914e

Az új őrület Angliában kezdődött, amikor a szervezőket az foglalkoztatta, miképp lehet a klasszikus zenei koncertekre becsábítani a közönségnek azt a részét, amely bár a komolyzenét szereti és értékeli, mégsem jár rendszeresen effajta rendezvényekre. Rájöttek, a megoldás: nem csak zene kell, hanem látvány, „illusztráció” is.

Rengeteg az olyan mű, amelynek hangulata, története, ihletése nem csak zene által kifejezhető, hanem a fények, a képek, az illatok, azaz a legkülönfélébb effektek összjátéka során egy komplett, úgynevezett „multimédiás” show-t lehet kreálni. Csodálatos keveredése ez a koroknak! Fantasztikus, amikor rég elmúlt századok muzsikái a 21. század technikája által kelnek életre és nyújtanak eleddig ismeretlen, sokoldalú élményt. Az ötletből hamarosan előadások lettek, és Anglia-, később Amerika- és Nyugat-Európa-szerte emberek milliói nézték meg ezeket a különleges koncerteket.

A dolog egyik további érdekessége, hogy kilép a koncert- és színháztermeknek falai közül, hiszen ennek a látványnak óriási tér kell és persze hangosítás, amelyben az ágyúdörej ugyanolyan jól hallatszik, mint a triangulum hangja. Ezek az előadások már a világ legnagyobb koncertcsarnokaiban láthatók, ahova persze rengeteg ember is befér, és erre szükség is van, ugyanis a klasszikus zene ezen újfajta interpretációja világszerte hatalmas tömegeket vonz.

Magyarországon az első hasonló előadás ezév márciusában volt, az új Budapest Sportaréna átadása alkalmából, amikor a Fesztiválzenekar Beethoven IX. Szimfóniáját játszotta, és ahol a mű monumentalitása előtt új dimenziók nyíltak a technika, a stadion-méretű hangosítás által. Ekkor tapasztaltuk, hogy a Budapest Aréna akusztikája milyen kitűnően alkalmas komolyzenei rendezvényekre és ekkor született a döntés, hogy a nagyszerű Aréna Classic címmel fémjelzett előadást tegyük sorozattá, amelynek decemberben lesz a folytatása, az Aréna Classic 2.

Az Aréna Classic 2. világszerte elismert hazai művészekkel és a legmodernebb technikával, szellemesen, érdekesen, izgalmasan összeállított, fantasztikus látvánnyal kecsegtető előadás, ahol a klasszikus zene kiválasztott gyöngyszemei szerepelnek a repertoáron. Részleteket hallhatunk Carl Orff Carmina Burana, Verdi Trubadúr, Aida és Nabucco (Szicíliai vecsernye), Donizetti Don Pasquale, Liszt Les Préludes, és Magyar Fantázia, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műveiből, valamint elhangzik Csajkovszkij 1812 nyitány c. műve.

A Budapest Sportarénában december 12-én, este nyolc órakor kezdődő előadáson közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Silló István vezényletével, a Vox Mundi Choir, Miklósa Erika (szoprán), Illényi Katica (hegedű), Jandó Jenő (zongora), valamint Miller Lajos és Miller Zoltán (bariton).