Konrád

Barbara Bonney Budapesten

2003.11.19. 00:00

Programkereső

Napjaink egyik legkeresettebb lírai szopránja, Barbara Bonney ad dalestet pénteken este a Zeneakadémia nagytermében. Bonneyt zongorán Malcolm Martineau kíséri. Műsoron Mozart, Schumann és Liszt művei lesznek, valamint részletek hangzanak el bécsi operettekből.

A Borogyin Vonósnégyes nagy sikerű októberi koncertje után a Budapesti Kamarakoncertek sorozatban tehát újabb világsztár érkezik Budapestre. A New Jerseyben született lírai szoprán gyakran lép fel a bécsi Staatsoperben, a New York-i Metropolitan Operában, a Covent Gardenben, rendszeresen koncertezik a Bécsi, a Berlini, a Londoni és a Bostoni Filharmonikusokkal, valamint a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarával. Olyan karmesterekkel dolgozik együtt, mint Seiji Ozawa, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Riccardo Muti. Eddig mintegy hetven felvétele jelent meg. Vladimir Ashkenazyval készített dallemezéért megkapta a Diapason d''or díjat.

Barbara Bonney mostani zongorakísérője szintén nemzetközileg elismert művész. Malcolm Martineau pályafutása során minden jelentős korrepetitori díjat megnyert, számos brit és nemzetközi fesztivál visszatérő vendége. A világ legjelentősebb énekeseit kíséri, többek között Dame Janet Baker, Sarah Walker, Della Jones, Julia Migenes és Thomas Allen partnere volt már, olyan neves hangversenytermekben, mint a milánói Scala, a bécsi Konzerthaus, a párizsi Chatelet, az amszterdami Concertgebouw vagy a new york-i Carnegie Hall. A Deutsche Grammophon, az EMI és a Decca számára készített eddig felvételeket, Bryn Terfellel, Angela Gheorghiu és Barbara Bonney társaságában.

A Budapesti Kamarakoncertek-sorozat keretében ebben az évadban még a Tokyo Quartet, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, David Grimal, Pierre Lenert, Vigh Andrea és Adorján András ad hangversenyeket.