Konrád

Együttes és kiadó = lemez

2003.11.20. 00:00

Programkereső

A Toy Division zenekar legsikeresebb zeneszámai korábban több hazai és nemzetközi válogatáslemezen is szerepeltek. Az együttes Budapest Resonance című bemutatkozó albumát a MAMA Records lemezkiadónál jelentette meg.
9e5fbadd-77eb-4bfb-aa6f-628bfa174f84

A többéves múlttal rendelkező zenekar a tagcseréket követően 2002-ben alakította ki a jelenlegi formációt. A mára hat tagúvá nőtt kollektíva szorgos munkával hozta létre azt a jazzből, soulból, drum’n’bass-ből építkező soul’n’bass zenei stílust, amelynek izgalmas gyűjteménye a Budapest Resonance című bemutatkozó anyag. Az albumon a zenekar saját szerzeményei kaptak helyet, valamint a Personal Jesus című izgalmas Depeche Mode-feldolgozás. Aki szereti a DE-PHAZZ, a MO HORIZON vagy a MINUS 8 stílusát, annak ez a lemez is ismerősen cseng majd.

Az eleinte csak a saját szórakozására zenélő alakulat haladt a szokásos úton: koncertek, tagcserék, saját szerzemények, mígnem 2003-ban találkoztak azok, akiknek valóban szövetkezniük kellett egy önálló lemez kiadására. A siker képlete egyszerű: Toy Division és Mama Records egyenlő soul’n’bass.

A MAMA Records kiadót Máder Márton és Machán Frigyes alapította 2003-ban. Az alapítók legfőbb célkitűzése, hogy a designjában is egyediségre törekvő cég olyan zenei irányzatokat és stílusokat karoljon fel, amelyek eddig valamilyen okból hiányoztak a hazai zenei palettáról, vagy csak ritkán fordultak elő a magyarországi lemezboltok polcain. Párizs, Bécs, London és Amsterdam zenei világa immár Budapesten is elérhető: a MAMA elhozza nekünk.

A kiadó első lemeze a Toy Division Budapest Resonance című albuma, ám hamarosan a lemezboltokba kerül a Forintos Percek 2 című válogatás is a MAMA Records gondozásában. A gyűjtemény rendszerezési elve megegyezik a Forintos percek 1 esetében alkalmazott szisztémával: a lemez stílusát alapvetően latin-amerikai, arab és jamaikai ritmusok határozzák meg. Jelenleg a 60-70 legígéretesebb zeneszám válogatása zajlik. A kollekció a Forintos Percek című rádióműsor atyjának, a nemrég elhunyt Feyér Zoltánnak állít emléket: a 20 dalon kívül 10 rövid bejátszást tartalmaz majd, amelyeken a műsorvezető legfrappánsabb beszólásai és szívmelengető poénjai hallhatók.

A Toy Division tagjait (Imre László (Leslie) – DJ, zeneszerző; Katona Gergely – trombita, szárnykürt, harsona, ütőhangszerek, ének; Kerényi „Chico” Ákos – ütőhangszerek; Pál Gábor (Mao) – billentyűs hangszerek, sampler; Szabados Gabriella – ének; Szabó Márton – gitár) legközelebb november 22-én hallhatjuk a Trafóban, ahol az EuroConnections rendezvénysorozat keretében mutatják be új lemezük anyagát.