Béla

Solti emlékhangverseny

2003.11.20. 00:00

Programkereső

A Solti Kamarazenekar emlékhangversenyt ad névadója, Solti György tiszteletére november 24-én este fél nyolckor a Corinthia Grand Hotel Royal báltermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.).
5e07f968-0d87-4a4c-b2fb-3e217f33913d

A Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomát szerzett, ifjú muzsikusokból álló Zenekart 1998-ban alapították abból a célból, hogy ápolják az 1997. szeptember 5-én elhunyt, legendás magyar dirigens, Solti György emlékét. Soltiét, aki maga is a budapesti, nagy hagyományú oktatási intézményben képezte magát olyan tekintélyeknél, mint Székely Arnold, Siklós Albert és Weiner Leó, de rövidebb ideig Bartók és Dohnányi növendéke is volt.

Soltit a világhárú eseményei nem engedték szülőhazájában kibontakozni: a negyvenes évek közepétől Németországban, majd az Egyesült Királyságban építette karrierjét. Olyan együttesek élén állt, mint a Londoni Szimfonikusok, a Covent Garden Opera, a Chicagói Szimfonikusok vagy az Orchester de Paris. Nevéhez számos, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó lemezfelvétel fűződik, köztük Wagner Ringjének első teljes felvétele 1966-ban. Kimagasló operavezénylései mellett ma is sokan emlékeznek rá mint Mahler-szimfóniák és Bartók-művek szuggesztív tolmácsolójára.

A Solti Kamarazenekar az elmúlt években nagy sikerű koncertekkel rukkolt elő, melyeken olyan celebritások vezényeltek, mint Vásáry Tamás és Jurij Szimonov. Produkcióikban szívesen vállalnak részt előadóművész nagyságok, köztük Tokody Ilona vagy Perényi Miklós. A Zenekar rendszeresen invitál ifjú szólista-közreműködőket is.

A pályakezdő tehetségek támogatásának újabb, szép példája a hétfői hangveseny, amelyen a Solti Kamarazenekar társaságában nemzetközi versenygyőztes fiatalok lépnek közönség elé Mercadante, Bach, Giuliani, Haydn és Elgar egy-egy művének megszólaltatásával. Az "In memoriam Solti" elnevezésű eseményen közreműködik: Seres Dóra (fuvola), Banda Ádám (hegedű), Csáki András (gitár), ifj. Várdai István (gordonka). Koncertmester: Koppándy Jenő.